Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. November 04. 12:20, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Túrmezei Erzsébet-emlékkönyvet jelentetett meg az evangélikus egyház

Túrmezei Erzsébet-emlékkönyvet jelentetett meg az evangélikus egyház

Túrmezei Erzsébetet korábban Balassagyarmat városa díszpolgárrá választotta.

Ancilla Domini – Túrmezei Erzsébet-emlékkönyv címmel jelentetett meg kiadványt a nagy hatású diakonissza-költőnőről a Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója.
2012 az evangélikus egyházban a reformáció és a nők éve, amelyhez kapcsolódik a száz évvel ezelőtt született Túrmezei Erzsébet tiszteletére meghirdetett emlékév is. Túrmezei Erzsébet a Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület 1990-es újraindulása utáni első főnökasszonya volt, és Balassagyarmat, Budapest-Józsefváros és Csömör is díszpolgárává választotta - jegyezték meg.
Az emlékkönyvben számos írás, tanulmány és családi fotók, dokumentumok mellett irodalomtörténeti érdekességek is helyet kaptak, egyebek mellett Túrmezei Erzsébet levelezése Reményik Sándor költővel, aki Jézus Krisztus poétájának nevezte. A kötetbe olyan írások, tanulmányok, cikkek is bekerültek, amelyek még soha nem láttak napvilágot - tették hozzá.
2012 januárjában a Túrmezei Erzsébet-emlékbizottságtól kapta Kőháti Dorottya a felkérést a kötet szerkesztésére. A kiadványból kiderül, hogy Túrmezei Erzsébet "szót értett a hat elemit végzett népfőiskolás leánynövendékeivel, és méltó szellemi partnere volt Balassagyarmaton Szabó József püspöknek és Hafenscher Károly professzornak, akik teológiai diskurzusaik alkalmával gyakran kikérték Erzsébet testvér véleményét".
Kőháti Dorottya visszaemlékezéseket is válogatott a kötetbe, ezeknek az írásoknak az összeállítása az anyaggyűjtést és a szerkesztést is rendhagyóvá tette.
A kötet végén található egy műfaji szempontból nagyon változatos "meglepetés-összeállítás" is. Itt nem csupán a nehezen besorolható írásokat, a fejezetek illusztrációiból kimaradt családi és egyéb jellegzetes fotókat igyekeztek összegyűjteni, hanem családjának, tanulmányainak és szolgálatának – ma már kordokumentumnak számító – hivatalos iratait is közreadták.
Kőháti Dorottya rámutatott: Túrmezei Erzsébetnek több keresztgyermeke is volt, levelezését olvasva pedig "szinte úgy tűnik, több életet is élt egyszerre, mindenre és mindenkire volt ideje. Rendkívül következetes életet élt, minden képéből és írásából egyfajta belső béke és harmónia áradt."
A szerkesztő kifejezésre juttatta: Túrmezei Erzsébet "a szívében, lelkében és cselekedeteiben szolgált és írt" akkor is, amikor nem volt szabad publikálni a verseit, csak gépírással, levelekben terjesztették őket. Túrmezei Erzsébet mégsem keseredett meg, nem veszítette el a tartását, nem adta fel a hitét, nem lehetett megtörni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 08:15, csütörtök | Helyi

Pár fokkal mérséklődik a forróság, zápor-zivatar jöhet.

Éjjel megnyugszik a légkör, az ország nagy részén napos időre készülhetünk.

2024. Július 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 18. 06:21, csütörtök | Helyi

Nagy László költő utolsó üzenete a jövőnek videón

Nagy László költészetéből már a hatvanas években több mondat, verssor vált szállóigévé. A Ki viszi át a szerelmet című versről kis túlzással azt állíthatjuk,

2024. Július 17. 20:30, szerda | Helyi

A cél: két évről két hónapra rövidíteni az egészségre iszonyúan kockázatos Mars-utazást

A NASA a következő évtizedben tervez űrhajósokat küldeni a Marsra. A jelenlegi technológiával az oda-vissza utazás évekig tart és ez, meg az elnyúló sugárdózis roppant megterhelésnek teszi ki az embert.