Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2024. Július 18. 08:15, csütörtök | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Pár fokkal mérséklődik a forróság, zápor-zivatar jöhet.

Pár fokkal mérséklődik a forróság, zápor-zivatar jöhet.

Éjjel megnyugszik a légkör, az ország nagy részén napos időre készülhetünk.

csütörtökön Elsősorban a középső és a keleti területeken lehet erősebb a gomolyfelhő-képződés, itt futó zápor, zivatar kialakulása is lehetséges. Többfelé lesz élénk, északkeleten néhol erős az északias szél. Kora reggel 18-25, napközben 30-36 fok várható.

Pénteken a napsütés lesz túlsúlyban, zápor, zivatar helyenként, elsősorban a Dunántúlon fordulhat elő. Az északi-északkeleti szél többfele élénk, keleten, északkeleten néhol erős lesz. A kora reggeli hőmérsékletben nem várható lényeges változás, napközben 30-36 fok körüli értékekre számíthatunk.

Szombaton is marad a kánikula, sok napsütésre készülhetünk, frissítő záporok-zivatarok elsősorban a Dunántúlon és délen fordulhatnak majd elő. A hajnalok kicsit üdébbek lesznek, napközben szombaton 29-35 várható. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkülhet.

Vasárnap a napsütést inkább csak fátyolfelhők szűrhetik majd, délután csak kevés helyen pattanhat ki zápor, zivatar. A legmelegebb órákban 30-36 fok jöhet. A délies szél nyugaton, északnyugaton feltámadhat.

Hétfőn már erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, eleinte nyugaton később a keleti területeken is záporossá, viharossá változik időjárásunk.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Lórom nincs
Útifű alacsony

Csalánfélék közepes
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony

Gombák extrém


Hamarosan indulhat a parlagfű pollenszezon

Az elmúlt évekhez képest eddig csapadékosabb és melegebb nyáreleji időjárás kedvezett a parlagfű növekedésének.

A parlagfű pollenszemei már megjelentek a levegőben, még tüneteket nem okozó, alacsony koncentrációban.

Az előrejelzések alapján azonban július utolsó hétvégéjére a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja több helyen elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön, mivel picit hűvösebb levegő áramlik majd fölénk a magasban, az érzékenyebbek gyenge hidegfronti tünetekre, fejfájásra, migrénre panaszkodhatnak, esetleg ingadozhat a vérnyomásuk.

Az ország túlnyomó részén a legnagyobb megterhelést azonban továbbra is a hőség jelenti majd.

A nagy melegben jelentkezhet migrén, vérnyomás-ingadozás, valamint keringési problémák léphetnek fel.

Általános lesz a fáradékonyság, dekoncentráltság, bágyadtság.

A többfelé trópusi éjszaka miatt az éjjel sem lesz pihentető.

Alvászavarok, álmatlanság alakulhat ki, emiatt kialvatlanok lehetünk.

Zápor, zivatar környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Nagy lesz a napszúrás és a hőguta veszélye, ezért napközben lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon! 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ha tehetjük, néhány órát töltsünk hűvösebb, légkondicionált helyen, hogy szervezetünk kicsit fellélegezhessen.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön az ország nagy részén száraz utakra, napos időre készülhetünk, legfeljebb a középső és keleti tájakon találkozhatunk záporoktól, zivataroktól vizessé, csúszóssá váló utakra, a szerdainál jóval kisebb számban.

Zivatarok környezetében viharos lökések csökkenthetik a járművek menetstabilitását, de zivataroktól függetlenül is többfelé élénk, északkeleten néhol erős lesz az északias szél.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A nagy melegben tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk, emiatt mindenképp tartsunk nagyobb követési távolságot.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Továbbra is harmadfokú hőségriadó van érvényben.

Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 08:55, csütörtök | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 18. 08:49, csütörtök | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 18. 08:38, csütörtök | Helyi

Ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord.

Kedden is megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári magyarországi áramfogyasztási rekord derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

2024. Július 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.