Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2013. Június 05. 10:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Történelmi emlékhellyé vált a szécsényi ferences kolostor

Történelmi emlékhellyé vált a szécsényi ferences kolostor

Templomokkal bővítette a kormány a történelmi emlékhelyek körét.

Mostantól a pécsi székesegyház a püspöki palotával és a középkori egyetemmel; a tihanyi bencés apátság; a sólyi református templom; a szécsényi ferences kolostor; valamint a budapesti Wesselényi utcai Hősök Temploma és az ehhez tartozó sírkert is történelmi emlékhelynek minősül.
A kormány döntése alapján öt új helyszínnel bővül a történelmi emlékhelyek köre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kulturális Államtitkársága.
Mint írják, mostantól a pécsi székesegyház a püspöki palotával és a középkori egyetemmel; a tihanyi bencés apátság; a sólyi református templom; a szécsényi ferences kolostor; valamint a budapesti Wesselényi utcai Hősök Temploma és az ehhez tartozó sírkert is történelmi emlékhelynek minősül. Így összesen 42 történelmi emlékhely van Magyarországon.
"Történelmi emlékhely a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében olyan kiemelkedő jelentőségű épített vagy természeti helyszín lehet, amely nemzetünk vagy valamely hazánkban élő nemzetiség történelmében meghatározó jelentőséggel bír, így erősíti nemzeti identitásunkat, összetartozásunkat" - olvasható az összegzésben.
A történelmi emlékhelyek listájára már korábban felkerült például az esztergomi és a visegrádi vár, a szegedi Dóm tér, a nagycenki Széchenyi-kastély, Budapesten a Batthyány-örökmécses, az Andrássy út 60. és a Corvin köz is.

Címkék: kolostor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.