Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 11. 08:47, kedd | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Tekerjen nyáron is biztonságosan!

Tekerjen nyáron is biztonságosan!

A nyári melegben sokan nem szívesen ülnek be a felforrósodott utasterű gépjárműbe, hanem inkább a kellemesebb, gyorsabb és nem utolsó sorban környezetbarátabb közlekedési módot választják: biciklire pattannak.

A balestementes közlekedés érdekében kérjük, fogadják meg a Nógrád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság által a kerékpárral közlekedők részére összeállított általános és speciálisan a nyári időszakra szóló tanácsait:

Elindulás előtt nézzék át a kerékpárt, hogy azon minden berendezés (kormány, lánc, pedálok, világítás) a rendeltetésének megfelelően működjön és csak olyan kétkerekűvel vegyenek részt a közúti forgalomban, amely a kötelező tartozékokkal fel van szerelve!
A balesetek megelőzése és saját testi épségük megóvása érdekében mindig tartsák be a KRESZ előírásait!
Kanyarodás, irányváltoztatás esetén legyenek körültekintőek: a művelet megkezdése előtt minden esetben nézzenek hátra, és ne feledkezzenek meg az irányjelzésről sem!
Az elsőbbségi szabályokat, az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!”, az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla utasításait kerékpárosként is mindig tartsák be!
Amennyiben kisgyermeket szállítanak a kerékpáron azt fokozott elővigyázatossággal tegyék! Jó, ha tudják, hogy kétkerekű biciklin egy 10 évnél nem idősebb utast 16. életévét betöltött személy szállíthat pótülésen. A pótülésből érdemes beszerezni a szállítandó gyermek méretéhez leginkább igazodót, amelyet olyan módon kell a biciklire felszerelni, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, valamint a világító- és jelzőberendezéseit ne takarja.
Ha a kerékpáron csomagot, bevásárlótáskát szállítanak, azt úgy helyezzék el, hogy az ne akadályozza a jármű irányítását, illetve annak részei, vagy tartalma ne akadhasson a kerék küllői közé!
Fontos, hogy tartsanak megfelelő oldaltávolságot a járművektől, ezzel elkerülhetők az úgynevezett ajtó-rányitásból adódó balesetek!
Fordítsanak kiemelt figyelmet a látás és láthatóság szerepére, saját biztonságuk érdekében használjanak védőfelszereléseket és viseljenek láthatóságot elősegítő eszközöket!
A nyári időszakra jellemző, hogy sokan papucsban, valamint rövidszárú nadrágban és pólóban bicikliznek. Tény, hogy a papucs viselése kényelmes, azonban a kerékpár hajtása során nem praktikus, hiszen ez a fajta lábbeli könnyebben beakadhat a pedálba, így önmagában is baleset bekövetkeztését idézheti elő. A rövid felsőruházat és nadrág viselése pedig egy esetleges baleset esetén nem nyújt kellő fizikai védelmet a test számára a sérülésekkel szemben. Kérjük, kerékpározás során viseljenek zárt cipőt és lehetőség szerint olyan ruházatot, amely egy esetleges eleséskor kellő védelmet nyújthat.
Kérjük a gépkocsivezetőket, hogy fokozottan figyeljenek a kerékpárral közlekedőkre! Amennyiben kerékpáros előzésébe kezdenek, azt alacsonyabb sebességgel, kellő körültekintéssel és a megfelelő oldaltávolság megtartásával tegyék, hiszen egy szemből érkező gépkocsi közeledése miatt sem veszélyeztethető a kerékpáros testi épsége!

…hogy mindenki hazaérjen!

Király-Kollár Ramóna r. hadnagy
sajtóreferens

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.