Városlista
2024. augusztus 1, csütörtök - Boglárka

Hírek

2015. Február 24. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Tavaly húszezer végrehajtást bonyolítottak Nógrádban

Tavaly húszezer végrehajtást bonyolítottak Nógrádban

Tavaly év végén 5,3 milliárd forintnyi hátralékot halmoztak fel a Nógrád megyei adózók.

Az adóhivatal mintegy húszezer esetben indított végrehajtást - inkasszót, ingó- és ingatlanvégrehajtást, jövedelemletiltást - a tartozások behajtásáért - mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának vezetője Salgótarjánban.
Szalayné Ostorházi Mária a múlt évet összegző sajtótájékoztatón hozzátette: 30 ezer vállalkozó és magánszemély van a hátralékosok között, 5,3 milliárdos adósságukból már 3,2 milliárd forintot szedtek be a végrehajtásokkal.
A főigazgató tájékoztatása szerint 2014-ben mintegy 50 milliárd forint adót fizettek be a Nógrád megyei vállalkozók és magánszemélyek, ez az országos adó- és járulékbevételek fél százalékát teszi ki.
Kiemelte, hogy a megyében nyolc százalékkal többet, 13,4 milliárd forintot költöttek beruházásokra, döntően tárgyi eszközökre.
A foglalkoztatottságról szólva elmondta: a teljes munkaidőben alkalmazottaké nyolc, a részmunkaidősöké egy százalékkal nőtt 2014-ben. Ez összesen 15 ezer munkavállalót jelent, utánuk vették igénybe a munkáltatók a munkahelyvédelmi akcióterv keretében igényelhető kétmilliárd forintot.
Szalayné Ostorházy Mária kedvezőnek nevezte a nógrádi bevallási fegyelmet, ami a 25 ezer vállalkozónál 98, a magánszemélyeknél 97 százalékos volt.
A főigazgató arra is kitért, hogy 2015-ben a fodrászok, kozmetikusok, masszőrök, magánorvosok, állatorvosok és ügynökök állnak majd az adóhatóság ellenőrzéseinek középpontjában.
Blahó Péter, a NAV Észak-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: 2014-ben az import vámeljárások száma mintegy ezer, az exporté pedig 1200 volt.
Ez a korábbi évekhez képest stabil folyamatot mutat, aminek az a magyarázata, hogy nem következett be jelentős változás abban a gazdálkodási környezetben, amiben működünk - tette hozzá.
Közölte, tavaly 115 millió volt az uniós vámbevétel, import áfából pedig 256 millió forint folyt be.
Balázs Zsolt, a Regionális Bűnügyi Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy az észak-magyarországi régió három megyéjében átlagosan 15 százalékkal több büntetőeljárást indítottak tavaly, mint 2013-ban, Nógrád megyére azonban csökkenés jellemző: a 2013-as 166-tal szemben 2014-ben 132 ügy indult.
Mint mondta, régiós szinten (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében) továbbra is a számvitel rendjének megsértése teszi ki a nyomozások egyharmadát, emellett a legfontosabb pénzügyi, gazdasági bűncselekmények a költségvetési csalás, a csődbűncselekmény, valamint a szerzői jogok megsértése, különböző termékek hamisítása.
Balázs Zsolt új bűncselekményként említette a főleg Borsodban jelentkező társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaélést.
Ezek 2013-ban még elenyészőek voltak, tavaly viszont már nem elhanyagolható mértékre, négy százalékra nőtt az arányuk - mondta.

Címkék: adózók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 12:00, szerda | Helyi

Egy családi ház konyhája égett Salgótarjánban.

Tűz keletkezett egy családi házban kedd délután Salgótarjánban, a Karancs úton. A százhúsz négyzetméteres, kétszintes épület konyhájában keletkezett a tűz, a lángok az előszobát is érintették.

2024. Július 31. 11:21, szerda | Helyi

Balatoni Katalin: augusztus 1-jén megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.

Augusztus 1-jén megkezdődik annak a 13 millió tankönyvnek a kiszállítása az iskolákba, amelyek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) üllői raktárában várakoznak jelenleg.

2024. Július 31. 09:00, szerda | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 31. 08:15, szerda | Helyi

Sok-sok napsütés.

Szinte mindenhol zavartalan napsütésben lesz részünk, csapadék sehol sem várható.