Városlista
2024. július 31, szerda - Oszkár

Hírek

2024. Július 31. 12:00, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Egy családi ház konyhája égett Salgótarjánban.

Egy családi ház konyhája égett Salgótarjánban.

Tűz keletkezett egy családi házban kedd délután Salgótarjánban, a Karancs úton. A százhúsz négyzetméteres, kétszintes épület konyhájában keletkezett a tűz, a lángok az előszobát is érintették.

A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói három vízsugár segítségével megfékezték a tüzet. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően nem terjedtek át a lángok a felső szintre. Az egységek kivittek a házból két gázpalackot, amelyeket nem ért hőhatás. Az oltási munkálatokban két szabadnapos tűzoltó, valamint a Karancs Speciális Mentőszolgálat, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntese is részt vett. A ház két lakóját kivizsgálás céljából kórházba szállították a mentőszolgálat munkatársai.Az otthonunkban végzett konyhai tevékenységek közül tűzvédelmi szempontból a sütés és a főzés hordozza magában a legnagyobb veszélyt. A konyhákban kialakuló tüzek megelőzése érdekében fordítsunk figyelmet arra, hogy

a tűzhelyre és a közelébe ne tegyünk éghető tárgyakat!
a PB-palack cseréjekor ne dohányozzunk, ne használjunk nyílt lángot, továbbá győződjünk meg arról, hogy a palack és a csatlakozás nem szivárog!
A konyhában, tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül, különösen a bő zsírban, olajban készülő ételeket. A kifutó zsiradék azonnal lángra kap, a konyhák zsúfolt bútorozottsága a tűz továbbterjedésére jó lehetőséget biztosít.
ha olaj, vagy zsír ég azt soha ne oltsuk vízzel! Az égő olajra tegyünk fedőt és zárjuk el a tűzhelyet!
soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a használatban lévő tűzhelyet!

Emellett célszerű és erősen ajánlott egy füstérzékelő készülék beszerzése! Ez ugyanis idejekorán felhívja a lakásban élők figyelmét a bajra, még akkor, amikor maga a tulajdonos is tud tenni a nagyobb probléma megelőzéséért.

Ajánlott beszerezni a lakásunkba egy tűzoltó készüléket is. A kisebb tüzek eloltására elég a két kilogrammos porral oltó, vagy a két literes habbal oltó készülék.A lángok oltásával csak addig próbálkozzunk, ameddig ez nem veszélyezteti a saját testi épségünket. Ha azonban komolyabb bajt észlelünk, akkor azonnal tárcsázzuk a 112-es segélyhívót és kérjük a tűzoltók segítségét!

Kapás Márton tű. főhadnagy
szóvivő

Fotók: Kapás Márton tű. főhadnagy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 31. 11:21, szerda | Helyi

Balatoni Katalin: augusztus 1-jén megkezdődik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba.

Augusztus 1-jén megkezdődik annak a 13 millió tankönyvnek a kiszállítása az iskolákba, amelyek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) üllői raktárában várakoznak jelenleg.

2024. Július 31. 09:00, szerda | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 31. 08:15, szerda | Helyi

Sok-sok napsütés.

Szinte mindenhol zavartalan napsütésben lesz részünk, csapadék sehol sem várható.

2024. Július 31. 08:00, szerda | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.