Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. December 18. 07:00, hétfő | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Tartósan megmaradhat a pára és a köd!

Tartósan megmaradhat a pára és a köd!

Sok napsütés ígérkezik, de az ország északkeleti, keleti harmadán többfelé beragadhat a pára, a köd, valamint a rétegfelhőzet.

Hétfőn Csapadék nem várható, de a párás, ködös tájakon szitálás, a reggeli órákban ónos szitálás előfordulhat. Nem lesz jelentős a légmozgás. A borongós, tartósan párás, ködös tájakon 1 és 6, máshol 7 és 11 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Kedden ismét találkozhatunk naposabb, valamint - elsősorban északon, északkeleten - tartósabban felhős, párás, ködös tájakkal. Számottevő csapadék ezen a napon sem várható, de a ködös tájakon szitálás, eleinte ónos szitálás előfordulhat. Gyenge, mérsékelt marad a szél. A felhősebb, párásabb országrészekben 1-5, máshol 6-12 fokot mutathatnak napközben a hőmérők.

Szerdán is többfelé indul párásan, ködösen a nap, majd északnyugat felől növekedni kezd a felhőzet és elvétve gyenge eső is kialakulhat. Helyenként megélénkül, néhol megerősödik a nyugati-északnyugati szél. A tartósabban felhős, nyirkos tájakon 1-5, máshol 6-10 fokra van kilátás.

Csütörtökre újra hidegebb légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét, ezen a napon már több felhő lehet felettünk, de csak kevés helyen számíthatunk kisebb esőre, az esti órákra érkezhet meg észak felől a kiterjedtebb csapadékmező. Csak néhol élénkülhet meg a szél. A maximumok 1 és 8 fok között alakulhatnak.

Hójelentés
Bánkút 16 cm
Eplény 55 cm
Kékestető 15 cm
Mátraszentistván 80 cm
Sátoraljaújhely 10 cm
Visegrád 5 cm

Enyhébb napok jönnek, hó nélkül

A következő napokban melegebb légtömegek áramlanak hazánk fölé, csak szerdán estére érkezik fölénk hidegebb levegő. Jelentősebb mennyiségű csapadék egyébként sem várható, így havazásra sem kell számítani.

Orvosmeteorológia

Hétfőn sem lesz front felettünk, ám az érzékenyebbeknél a fölénk áramló enyhébb légtömegek miatt továbbra is gyenge melegfronti tünetek jelentkezhetnek.

Náluk elsősorban fejfájás, migrén, tompaság, bágyadtság, dekoncentráltság fordulhat elő, valamint felerősödhetnek a gyulladásos panaszok.

A hideg reggeli órákban felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi problémák.

A tartósabban borongós, szürke, nyirkos tájakon élők hangulata, közérzete romolhat, valamint alacsony lehet a hő- és a komfortérzet.

A naposabb tájakon élők viszont energikusabbak lehetnek, illetve közérzetük javulhat.

Öltözzünk melegen, rétegesen! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn elsősorban az északkeleti, keleti területeken maradhat meg tartósan a köd, illetve a rétegfelhőzet, ezekben a régiókban szitálás, ónos szitálás is előfordulhat, így nedves, vizes, csúszós útszakaszokra fel kell készülni.

Emellett a párás, ködös tájakon jelentősen romolhatnak a látási viszonyok.

A melegedés miatt tompábbak lehetünk, megnőhet reakcióidőnk, emiatt mindenképp érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.