Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2014. Május 08. 10:14, csütörtök | Sport
Forrás: InfoVáros | Hajósi Miklós

Szoták Mihály és a Motoros gyorsulás

Szoták Mihály és a Motoros gyorsulás

Beszélgetés Misivel, a Dragracing Gyorsulási Verseny május 17-i Kiskunlacházi futama előtt.

Mesélnél a motorodról?
- Kawasaki ZX6r 2005-2006 évjárat. 636 ccm 121 Le keréken. Akrapovic kipufogó rendszerrel AGO Motors által beállított négy térképes Power Commander V másodlagos injektorsor vezérlővel (SFM) és egy automatikus finomhangoló modullal (AutoTune) felszerelve.

Hogy kezdődött ez a szenvedély, mesélj magadról.
- A technikai sportok szenvedélye gyerekkorom óta tart. Debrecenbe a salakmotor pálya mellett nőttem fel és a családban nagybátyám Tabaka József versenyzett, amit unokaöccse folytat Tabaka Jocy, tehát úgymond a véremben van a motorok általi szenvedély. A Kawasaki általi szenvedély ZX7-es szériánál kezdődőt és, azóta kitartok a márka mellett.

Első versenyem 2008-ban volt Fertőszentmiklóson volt. Abban az évben csak Fertőszentmiklósra jártam versenyre, és megtanultam a rutinosabb versenyzők segítségével a technikákak. Ez volt a tanuló évem. Következő két évben már a motoron is csinálgattam ezt, azt és más bajnokságra is kilátogattam.

2010 év végén megalapítottuk egyesületünket a S’IMI Racing egyesületet.
Az igazi fejlesztést 2011 évre sikerült megoldanom és abban az évben minden versenyre eljutottam. Szerintem egyedül Magyarországon én indultam minden szervezet versenyen.


2011-ben sikerült elérnem a legjobb eredményeimet:

ARD's Ausztriai futam Super Street 600: I. hely

MAMS kupa országos bajnokság Street 600: I. hely

West Dragrace kupa Super Street 600: I. hely

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KUPA Street 600: I. hely

Dragracing kupa Street 600: II.hely

CEPSA kupa Street: IV. hely

Sajnos a következő két évben már ki kellet hagyni egy két versenyt, de a lehető legtöbb versenyen igyekeztem részt venni.

2012-es eredményeim:

WESTDRAGRACE versenysorozat: I. hely Super Street 600, Abszolút Összetett: I. Hely

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KUPA: I. hely Street 600, Abszolút motoros kategória: III. hely

DRAGRACING KUPA: IV. hely Street 600

MAMS Utánpótlás Országos Bajnokság: VI. hely Street 600

Cepsa Kupa: IX. hely Street 600

2013 eredményeim:

WESTDRAGRACE versenysorozat: IV. hely Street 600

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KUPA: I. hely Street 600, Abszolút motoros kategória: II. hely

DRAGRACING KUPA: III. hely Street 600

MAMS Utánpótlás Országos Bajnokság: XII. hely Street 600

A 2014 évben szeretném folytatni a hagyományt és a legtöbb versenyre eljutó versenyző szeretnénk lenni és emellett szeretnénk egy két jó eredményt elcsípni. Eddig 7 versenyre sikerült eljutnom és elég jó eredménnyel zárni a mezőnyt figyelembe véve. A versenyekre elkísér a családom és támogatnak benne. Ezenfelül egy családias hangulatot alakítottunk ki a versenyeken a csapattársakkal, barátokkal, ellenfelekkel.

Milyen érzés tölt el közvetlen a rajtban?
-
A rajtnál mikor elkezdek, gumit melegíteni kikapcsolok minden külső hangot. A stagetbe beállva csak az ellenfélnek a beállását figyelem és a lámpák folyamatos felgyulladásával emelem, a fordulatszámot illetve kezdem csúsztatási pontra engedni a kuplungot a zöld lámpára elindulni a lehető legjobban. A gumi melegítés után az adrenalin felmegy bennem és emelkedik a maximumig, a zöld lámpáig és tart a célvonalig.

Mennyire figyeled a sporttársaid verseny közben és máskor?
- A sporttársaimmal mondhatom, hogy mindenkivel jó kapcsolatban vagyok bele értve a négykerekű versenyzőket is, igaz egy két kivétel biztos van, de az meg erősíti a szabályt. Versenyközben elsősorban a motorosokat figyelem. A kategóriámon belül már a versenyzési stílusa is érdekel, hogy mi lehet a gyengéje, ha vele kerülnék össze a döntőkbe. Versenyen kívül sok versenyzővel baráti, illetve csapattársi kapcsolat van közöttünk, akivel többször beszélünk hetente és a kisebb-nagyobb pihenők alatt technikai és más információk gyűjtése miatt.

Fel dob-e a sok néző látványa a pálya mellett?
- Igen feldob a sok néző, mert általában a több ember jobb hangulatot csinál, és nagyon jó érzés minél több ember előtt megmutatni mit tudunk össze hozni a Kawával közösen.

Mit jelent számodra a Gyorsulás, mint sport?
- Számomra a gyorsulás egy életérzés életem része. A versenyeken nekem a legfontosabb, hogy minél több futamot tudjak menni és másodlagos az eredmény, mert az adrenalin bomba, amit az ember kap, minden rajtnál az felülmúlja számomra az eredményt. Ezen kívül egy fajta kihívást jelent az ellenfelek legyőzése és az eredményesség. Sajnos az alkatom nem teszi lehetővé, hogy a leggyorsabb legyek igaz mindig törekedek arra, hogy ez sikerüljön, illetve a döntők folyamán próbáljam ezt ellensúlyozni a technikámmal.

Mi lenne a kívánságod a Dragracing.hu Gyorsulási versenyeivel kapcsolatban?
- A motoros depo közelebb helyezése a starthoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 08:13, szerda | Sport

Ötgólos győzelmet aratott a BL selejtezőben a Ferencváros

A Ferencváros kedden meggyőző sikerrel kezdte meg szereplését a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében: a második forduló első, hazai felvonásán 5-0-ra verte a walesi The New Saints csapatát.

2024. Július 23. 08:19, kedd | Sport

Az MLSZ szerint közel 80 százalékkal csökkentek a súlyos játékvezetői hibák az NB1-ben

Hanacsek Attila, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottságának elnöke szerint közel nyolcvan százalékkal csökkent a súlyos bírói hibák száma az OTP Bank Ligában.

2024. Július 23. 08:15, kedd | Sport

Konferencia-liga - Meccs nélkül jutott tovább a Puskás Akadémia

A Puskás Akadémia FC mérkőzés nélkül jutott tovább a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójából, mert ellenfelét, az ukrán SC Dnyipro-1 csapatát kizárta az európai szövetség (UEFA).

2024. Július 23. 08:12, kedd | Sport

A Ferencváros új edzője energikus futballt vár

Pascal Jansen vezetőedző energikus futballt vár kedden a Ferencváros labdarúgócsapatától a The New Saints elleni Bajnokok Ligája-selejtezőben.