Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2013. Április 25. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Szombaton Karancs-Medves teljesítménytúra

Szombaton Karancs-Medves teljesítménytúra

Április 27-én, szombaton ismét három távon rendezi a Nógrád Megyei Természetbarát Szövetség a határmenti vidék egyik, ha nem a legismertebb teljesítménytúráját: a Karancs – Medvest.

Ebben az évben indul a Négy Évszak a Karancs – Medves vidékén túramozgalom, melynek nyitó, tavaszi állomása lesz ez az esemény, de ezen felül a Cartographia Kupa 2013 túrasorozat fordulója is.
A résztvevők a befizetett nevezési díj fejében a túra elején útvonalleírást, a túra során többféle frissítőt kapnak, valamint a táv teljesítői a célban emléklap és kitűző díjazásban részesülnek. Itt kell megjegyezni, hogy bár nekünk helyieknek nem jelent újdonságot, de a régión túlról érkezők mindig rácsodálkoznak a nyársalós kenyérre – mely most is a “frissítés” (vagy inkább energia-utánpótlás) részét képezi majd. A 18 év alatti diákok és a 65 év feletti nyugdíjasok nevezési díj-kedvezményben részesülnek.
A három táv közül a legrövidebbet (“20″: 19,6 kilométeres táv, 715 méter szintkülönbség, indulás 6:00 és 10:00 óra között) családos teljesítésre is ajánlják a szervezők, amit alátámaszt a bőséges, 6 órás szintidő, ami kevesebb mint 3,5 km/h-s átlagsebességet kíván csak meg a résztvevőktől. A belvárosi vasúti megállótól 300 méterre, az autóbusz pályaudvartól pedig 200 méterre található rajt-cél helyet biztosító Galcsik Fogadótól a “bányász” sárgán Kercseg-lapos és Somoskőújfalu felé kell venni az irányt, majd Salgóra és Boszorkány-kőre kell felkapaszkodni. Innen már csak lejtőzés jön az egykori fogaskerekű nyomvonalán és egy kis séta a városban vissza a célhoz.
A középső táv (“35″: 35,8 kilométeres táv, 1575 méter szintkülönbség, indulás 6:00 és 9:00 óra között) a klasszikus, immáron huszonnegyedik alkalommal kerül megrendezésre. A Ceberna-völgy bejáratáig mindhárom táv együtt halad, innen azonban a “35″-ösön egyből a Szent Margit-kápolna, majd a Karancs csúcsa irányába kell továbbhaladni. Somoskőújfalu után Salgó vára a következő “sarokpont”, majd a Medves-fennsík, Rónabánya és Szilváskő-puszta következik. Innen Inászóra kell leereszkedni, majd fel a Pécs-kőre ahonnan már csak le kell ereszkedni a városba. Érzékelhető, hogy igen intenzív a szintgyűjtés ezen a távon – a három lehetőség közül egy kilométerre itt jut majd a legnagyobb átlagemelkedés.
A leghosszabb választható távon (“50″: 50,8 kilométeres táv, 2120 méter szintkülönbség, indulás 6:00 és 8:00 óra között) az említett Ceberna-völgyi elágazásnál a Lepény-kő felé vezető, tavaly felújított, új útvonalú piros sáv jelzést lehet bejárni, majd arról az oldalról felkapaszkodni a kápolnához, illetve a csúcsra. Salgó vára itt is a nyomvonalban található, de innen Somoskő felé mennek tovább a távot választók. Egy nagy fennsík-kört követően Szilvás-kő után nem Inászó az irány, hanem kicsit délebbre, a Kota felé kell kerülni, majd a Somlyán keresztül lehet elérni a Pécs-kő nyeregig, ahonnan itt is már csak a városba való leereszkedés marad hátra.
Ahogyan azt már korábban is említettük – és egyébként ezen túra esetén a korábbi években is így volt – hegyikerékpárral is teljesíthetőek a távok! A szervezők az idén is azt kérik a résztvevőktől, hogy lehetőleg csoportosan induljanak a túrán, az indulási időpont pedig a már megszokott 7:00 óra legyen a két keréken teljesíteni szándékozók esetében. Az ezirányú együttműködést előre is köszönik a szervezők.
Minden túrázót vár a rendezőség a huszonegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Karancs – Medves teljesítménytúrán, a Négy Évszak a Karancs – Medves vidékén túramozgalom nyitó, tavaszi állomásán.

Forrás: nosza.info

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.