Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI-BALASSAGYARMAT

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

A zenei oktatás mellett hat nyilvános hangversenyt is szerveznek - a részletekről a program művészeti vezetője. Ember Csaba elmondta: zongora, hegedű és fuvola szakokon lesz oktatás, az oktatók Matuz István Kossuth-díjas fuvolaművész, Kanyó András mestertanár, Eckhardt Gábor (zongora) és Banda Ádám (hegedű) Liszt-díjas művészek.


Először lesz az egykori növendék, Magyar Valentin Junior Prima Díjas, balassagyarmati Ifjú példakép a zongora kurzus tanára - tette hozzá.
Az idei muzsikustábor résztvevője harminc, zenei versenyeken nyertes vagy díjazott tehetség lesz.
A kurzus rendezője a Balassagyarmati Dalegylet, társrendezője a foglalkozásoknak és hangversenyeknek helyet adó Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola.

Szombaton este az EAR Együttes ad nyitóhangversenyt Sugár Miklós vezetésével, majd 24-én a muzsikustábor tanárai lépnek fel.
Magyar Valentin zongoraestje 26-án lesz, másnap a mohorai Tolnay Klári Emlékházban a muzsikustábor hallgatói adnak koncertet.
A vonós és fuvola tanszaki hangverseny 28-án délelőtt 11 órakor kezdődik, és 19 órától rendezik a zongora tanszak gálahangversenyét.

A muzsikustábor támogatói Balassagyarmat Város Önkormányzata, a Balassagyarmati Tankerület, a Fischer Iván Alapítvány, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola, és a Balassagyarmati Kórusalapítvány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:29, szombat | Helyi

Móra Ferenc

1879. július 19.-én Kiskunfélegyházán született Móra Ferenc, a magyar ifjúsági irodalom talán legkiemelkedőbb alkotója, a Horthy-korszak ellenzéki sajtójának egyik legtehetségesebb publicistája.

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.