Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2013. Június 14. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Szeretetben segíteni a hitben való növekedést

Szeretetben segíteni a hitben való növekedést

Amint azt sok olvasónk bizonyára tudja, az infonograd.hu weboldal cégregiszterében megtalálható a Nagybátonyi Római Katolikus Egyházközség és szentmiséinek rendje is.

Zachar Béla (felvételünkön középen, a kép jobb oldalán dr. Beér Miklós váci megyéspüspök) nagybátonyi plébánost, püspöki tanácsost ennek apropóján kerestük fel.
- Ön tősgyökeres salgótarjáni. A Madáchban érettségizett, majd építőmérnöki diplomát szerzett, végül a papi hivatást választotta…
- Az évek folyamán erősödött meg bennem, hogy papként az emberek boldogulásáért, javáért többet tehetek. E meggyőződésem szerint következtek az egri szeminárium felejthetetlen évei, majd 1990-ben pappá szentelésem.
- Kisköre, Pásztó, majd Vác után Nagybátonyba került a hívők szolgálatára, ahol 1996. augusztus 1-jétől plébánosként vezeti a Nagybátonyi Római Katolikus Egyházközséget. Nagy tervekkel érkezett, hiszen új templomot szerettek volna építeni.
- Az új templom anyagiak hiányában nem valósulhatott meg, de a városrész szívében a megvásárolt épület átalakításából megépült a Szent Antal Kápolna, melynek egyébként most készülünk a búcsúünnepére.
- Az Ön áldozatos tevékenységének, elhivatottságának és a hívők közösségi munkájának köszönhető, hogy a katolikus általános iskola megvalósulhatott Bátonyterenyén.
- 2010-ben merült fel a katolikus iskola indításának a gondolata városunkban. Annak szervezésében részt vettem, majd az intézmény igazgatójaként az elindulásban fáradoztam. Ezúttal is köszönetet kell mondanom dr. Beér Miklós Püspök Úrnak az alapításért, és azért is, hogy munkámat a Szent Gellért Érdemérem arany fokozatával jutalmazta. Tavalytól óvodával és tagiskolával kibővítve működik az intézmény. Ma már az intézmény lelki vezetőjeként munkálkodom azért, hogy a Hit Évében nemcsak az általános iskola tanárai és növendékei, hanem egyházközségeink tagjai is gyakorló kereszténnyé váljanak, és így tegyenek tanúságot Krisztusról.
- Múlt vasárnap éppen megemlékezést tartottak a templomokban a II. János Pál Pápa Katolikus Iskola növendékeivel Szent Antalra emlékezve, aki ma is népszerű szentje az egyháznak.
- Szent Antal nem csupán népszerű szentje, hanem mindenki előtt jó példája is a hívőknek. Ő mutatta meg, hogyan lehet a szegénységben, létbizonytalanságban élőknek kilábalni nehéz helyzetükből, megoldást találni a bajokra. Most vasárnap ¾ 10 órakor a kápolnában,a búcsú ünnepén emlékezünk jótéteményeire a liliomszenteléssel, valamint a gyermekek és hívek megáldásával. Szent Antal erényei és jó példája hitem szerint erőt ad mindannyiunk számára az összefogásra, a bajok enyhítésére és a szeretet gyakorlására.
- Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyünk felújítási munkálatai miatt várhatóan több hívő látogatja majd a jövőben a nagybátonyi templomokat. Mit jelent ez az Önök egyházközsége és az Ön számára?
- A templomok felújítását és környezetük rendbetételét nagy munkával megoldottuk, igaz újabb felújításokra is igen nagy szükség lenne. Az Árpád-kori, maconkai Szent István Király Templomunkban az ereklye ideérkezése óta a Szent Király tiszteletének elmélyítésén fáradozunk, egyre többen jönnek el az ünnepére. A templom melletti emlékpark, a régi hagyományok felelevenítése, a színvonalas ünnepi műsorok és rendezvények és korunk hírközlési lehetőségei segítenek abban, hogy egyre többen megismerjék és eljöjjenek hozzánk. Nemzeti Szentélyünk, Mátraverebély-Szentkút szomszédságában Szent István király szentélye hozzájárul a nemzet lelki megújulásához, a Mária-tisztelet elmélyítéséhez.
- Melyek egyházközségük közeljövőbeli eseményei?
- Most készülünk a ballagásra, az évzáróra, Szent Antal ünnepére. Elkezdődtek az előkészületek a hagyományos maconkai búcsú megszervezésére, szakmai és cserkésztábor kialakítására. Készülünk a szintén hagyományos gyalogos zarándoklatra Sarlósboldogasszony ünnepén, melyre idén júniusa 30-án kerül sor. Mindenkit várunk ezekre az alkalmakra,hogy segítse a hitben való növekedésünket, és kövessék eseménynaptárunkat a www.infonograd.hu/cegregiszter/közösség oldalon is, vagy kattintson ide!

Címkék: Zachar Béla

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.