Városlista
2023. december 9, szombat - Natália

Hírek

2023. November 20. 12:14, hétfő | Helyi
Forrás: TARNÓCZI LÁSZLÓ

Szelfiztünk a csillagokkal - Határ a csillagos ég.

Szelfiztünk a csillagokkal - Határ a csillagos ég.

Csillagközi utazást tehettek a napokban és a csillagokkal is szelfiztek a Salgótarjánban szakképzésben tanulók az Utazó Planetárium révén.

Baranyi Zoltán, a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta: a Stromfeld, a Borbély, a Táncsics és a Keri diákjainak szerettek volna tágabb horizontot nyitni.A Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola külső tornatermében állították fel azt ja kupolát, amelyen a csillagos égboltot varázsolták az érdeklődők fölé. A 60 férőhelyes Utazó Planetáriumban a vetítettképes előadásokat szakavatott, hivatásos csillagászok, illetve megszállott amatőr csillagkutatók tartották.A nagy érdeklődéssel követett bemutatókon a Naprendszerről, a csillagok életéről, a hullócsillagokról, fekete lyukakról, fehér törpékről és a vörös óriásokról, s a világegyetem megannyi érdekes égi jelenségről hallhattak történeteket a tanulóink

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 09. 13:30, szombat | Helyi

A felújított Felső-Ickós-kút a Medvesen - Zöld Út Természetjárók Egyesület

Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből.

2023. December 09. 12:25, szombat | Helyi

Ahogy a hangyák beszélnek - Pont mint az embereknél: a jó kommunikáció konstruktív, de a hiánya komoly

társadalmi problémákhoz vezethet. Őseik mintegy 140 millió éve tűntek fel a Földön. Az első, a mai értelemben vett (közösségben élő) hangyák mintegy 120 millió éve. Vajon mi a sikerük kulcsa?

2023. December 09. 08:23, szombat | Helyi

Hanuka és a karácsony - A hanuka a fények, illetve a szentély újjáavatásának ünnepe,

és semmi köze karácsonyhoz. Ennek ellenére sokan párhuzamot vonnak a két ünnep között, mivel az évnek ugyanarra a részére esnek, mindkét ünnepnek tartozéka

2023. December 09. 07:44, szombat | Helyi

Karácsonyi dalaink rövid története - elképzelhetetlen lenne nélkülük ünnepelnünk

Már gyermekkortól kívülről fújjuk, azonban eredetüket, keletkezésük idejét vagy, hogy miről szólnak legtöbbször nem is sejtjük. A legismertebb karácsonyi dalaink így születtek... Mutatjuk!