Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Április 18. 02:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:BERENDI TIBOR

Szeles tavaszi idő!

Szeles tavaszi idő!

Hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett még gyakran megnövekszik a felhőzet.

Kedden Északkeleten már csak néhol, máshol eleinte még több helyen, délután inkább már csak délen és néhol a Dunántúlon lehetnek záporok, néhol zivatarok. Az északi-északkeleti szél többfelé lesz élénk, nyugaton és északon-északkeleten erős lökések is lehetnek. Hajnalban 5-10, napközben 15-21 fokot mérhetünk.

Szerdán a változóan felhős-napos időben elszórtan kisebb eső, záporok még kialakulhatnak. Az északias szél többfelé élénk, nyugaton és helyenként északon, északkeleten erős lesz. A hajnali 4-10 fokot követően délutánra 13 és 19 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön a napos-gomolyfelhős időben északkeleten elszórtan, máshol csak néhol alakulhat ki futó zápor. Az északkeleti szél főként a Dunától keletre lehet élénk. Kora reggel 2-7, délután 15-20 fokra készülhetünk.

Pénteken és szombaton a sok napsütés mellett gomolyfelhők képződhetnek, de jelentéktelen zápor csak néhol fordulhat elő. Pénteken a keleti-északkeleti szél lesz többfelé élénk, északkeleten erős, szombaton csak néhol élénkülhet meg a légmozgás. A kissé hűvös reggeleket követően a maximumok 15 és 21 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden sem jön front, de marad a változékony, többfelé szeles, esővel, záporokkal, néhol zivatarokkal tarkított időjárás.

A változékony időben ingadozó lehet a hő- és komfortérzet, a szelesebb nyugati és északi, északkeleti tájakon pedig fejfájás, nyugtalanság is jelentkezhet.

A keringési rendszer panaszaival élők és szívbetegek kerüljék a megterhelő fizikai tevékenységeket! A többfelé fülledtté váló időben nehézlégzés, légszomj, rosszullét is előfordulhat, záporok, zivatarok környezetében pedig az asztmások állapota romolhat, nekik célszerű ezeket az időszakokat zárt térben tölteni.

Öltözzünk rétegesen! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Tiszafafélék közepes
Kőris közepes

Nyár alacsony
Juhar alacsony
Fűz alacsony
Nyír közepes
Platán közepes

Gombák nincs
Növekvő pollenterhelés

A felmelegedés hatására az elkövetkező időszakban magas pollenterhelés várható.

A platán pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően közepes-magas, míg a fűz, a nyír, a gyertyán, a kőris, és a tölgy virágporának mennyisége alacsony-közepes szintet érhet el.

Alacsony koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus-és tiszafafélék, a juhar, a nyár, a komlógyertyán, a dió, a sás, az ostorfa, valamint már a pázsitfűfélék, a fenyőfélék, illetve az eperfafélék virágpora is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony.

Fotó: berendi Tibor (Pára eső után....) Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.