Városlista
2024. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2023. Május 04. 00:55, csütörtök | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ: BERENDI TIBOR

Szeles májusi idő.....

Szeles májusi idő.....

Futó zápor, esetleg zivatar csak elszórtan a déli és a délkeleti tájakon.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre számíhatunk valamint a keleti határ közelében valószínű. Az északias szelet sokfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérhetik. Hajnalban 5 és 12, napközben 18 és 24 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Pénteken kellemes időre készülhetünk, a napsütést csak vékony fátyolfelhők, illetve kisebb gomolyfelhők zavarhatják. Számottevő csapadék nem várható. Keleten, északkeleten helyenként élénk lökések kísérhetik az északias szelet, de alapvetően gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. Délutánra 20 és 25 fok közé melegedhet a levegő.

Szombaton gyakrabban zavarhatják felhők a napsütést, de csak nyugaton, északnyugaton és északon alakulhat ki időnként elszórtan zápor, esetleg zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. A csúcshőmérséklet 17 és 25 fok között alakulhat.

Vasárnap naposabb és felhősebb tájakkal is találkozhatunk, de csak elszórtan alakulhat ki átmeneti jelleggel zápor, esetleg zivatar. Helyenként élénk lehet a szél, de záporok környezetében erős, viharos lökések is előfordulhatnak. A maximumok 20 és 26 fok között alakulhatnak. A jövő hét első napjai többfelé záporos, zivataros májusi időt hozhatnak.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön gyengülő kettősfronti hatással kell számolni.

Az érzékenyek körében általános lehet a fejfájás, a migrén, az álmatlanság, de kopásos- és gyulladásos jellegű ízületi panaszok, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is jeletkezhetnek.

A szelesebb tájakon fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, nyugtalanság, ingerlékenység is előfordulhat, valamint csökkenhet a hő- és komfortérzet.

Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

A napos időszakokban 11 és 15 óra között az UV-sugárzás már elérheti az erős fokozatot, így a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Kőris közepes
Fűz alacsony
Nyír közepes
Platán alacsony
Tölgy közepes
Pázsitfűfélék alacsony
Eperfafélék magas
Gombák alacsony
Növekvő pollenterhelés

Erősödött a pollenterhelés, egyszerre már nagyon sok növény virágpora található meg a levegőben.

Az eperfafélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a közepes-magas tartományban alakulhat, a kőrisé, a nyíré és a tölgyé országszerte közepes szintet érhet el.

A juhar, a fűz, a platán, az ostorfa, valamint a dió pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A pázsitfűfélék pollenjei már sokfelé tüneteket okozó közepes szinten lehenek jelen a levegőben.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Fotó: Berendi Tibor ( Végre igazi napos meleg idők jönnek.....) Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.