Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. November 18. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Szeles idő záporokkal, hózáporokkal

Szeles idő záporokkal, hózáporokkal

Visszatér a napsütés. Már csak keleten eshet az eső, máshol pedig futó záporok alakulhatnak ki. Az észak hegycsúcsokon havas eső, kisebb havazás, hózápor is előfordulhat.

Szombaton Sokfelé erős, a Dunántúlon és a középső tájakon viharos lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Hajnalban -2, +5 fok várható, a csúcshőmérséklet pedig 4 és 9 fok között alakul.

Vasárnap egy melegfront felhőzete érkezik fölénk, több helyen előfordulhat gyenge eső, északon havas eső, havazás is. A délire-délnyugatira forduló szél veszít erejéből, csak helyenként északnyugaton lehet élénk. Csípős lesz a reggel -5, +1, a fagyzugokban akár -7, -6 fokig is lecsökkenhet a hőmérséklet. Napközben 2-9 fokot mérhetünk.

Hétfőn délelőtt naposabb, délután felhősebb időre készülhetünk. Kisebb eső, záporok északkeleten alakulhatnak ki. A legtöbb helyen mérsékelt, északon, északkeleten élénk, néhol erős lesz a nyugatias szél. Hajnalban -2, +6, napközben 9-15 fok várható.

Kedden délen lesz felhősebb az ég, északon várható a több napsütés. Délnyugaton reggel esőre, északon pedig napközben van kilátás néhol záporokra. A Dunántúlon és a főváros térségében lesz élénk az északnyugati szél. Hajnalban -1, +7, délután 7-12 fok valószínű.

Szerdán a változóan felhős-napos időben néhol lehetnek záporok. Az északias szél többfelé erős, nyugaton viharos lehet. 4-10 fok közötti alakulhat a csúcshőmérséklet.

Havazás, hózápor a hegycsúcsokon

Szombaton főként a Zemplén- és a Bükk csúcsain fordulhat elő havazás, hózápor, akár hófúvás is a szeles időben. Lepelnyi, de legfeljebb pár centi hó hullhat ezeken a helyeken.

Orvosmeteorológia

Szombaton az átvonuló hidegfront mögött erős, viharos széllel áramlik be a fagyos légtömeg.

A frontérzékenyek tehát még nem lélegezhetnek fel, sokuknál alakulhatnak keringési problémák, magas vérnyomás, görcsös fejfájás, ízületi panaszok.

A szeles idő csak tovább fokozhatja a fejfájásos tüneteket, mellette pedig alvászavarokat, nyugtalanságot, ingerlékenységet is előidézhet.

Nagyon alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, könnyen megfázhatunk.

Érdemes lesz melegen, rétegesen öltözködni.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton a napos, szeles időben elszórt záporokra, a legkeletibb tájakon pedig még esőre is kell számítani, így kisebb területen ugyan, de még lesznek vizes, csúszós útszakaszok.

Az északi hegységeinkben hózáporok, havazás is kialakulhat, ami havassá, latyakossá, hókásássá teheti a hegyi útvonalakat.

Az északnyugati szél erős, viharos lesz, ami jelentősen lecsökkentheti a járművek menetstabilitását.

Ne hagyjuk otthon a napszemüveget, hisz az ország legnagyobb részén a napsütésé lesz a főszerep.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.