Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. November 24. 07:00, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Szeles idő futó záporokkal.

Szeles idő futó záporokkal.

Sok felhő lesz az ország nagy része felett, de azért rövid napos időszakokra többfelé számíthatunk. Egy hidegfront hatására több tájegységünkön kialakulhat eső, zápor, helyenként havas esőre, hózáporra, graupel záporra, egyes hegye

Pénteken Kezdetben a délnyugati-nyugati, majd napközben a nyugati-északnyugati szél lesz sokfelé élénk, helyenként erős. Hajnalban -3 és 4 fok között alakul a hőmérséklet, de éjjel még többfelé hidegebb is lehet, ugyanis reggelre majd enyhül az idő a sokfelé feltámadó szél hatására. Hajnalra, reggelre a déli és a délnyugati tájakon többfelé pára, köd képződhet. Napközben a legmagasabb hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul.

Szombaton napos-gomolyfelhős időre van kilátás, több tájegységünkön időnként zápor, hózápor is kialakulhat, de néhol graupel záporra is számítani lehet, és akár az ég is megdörrenhet. Az északnyugati szelet élénk, erős, helyenként viharos lökések kísérhetik. Reggel sokfelé fagyni fog, napközben pedig 2-7 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap is gomolyfelhők zavarhatják időnként a napsütést, és több tájegységünkön ismét kialakulhatnak futó hózáporok, graupel záporok, néhol záporok is. Élénk, erős lesz az északnyugati szél. A fagyos reggelt követően délután csak 0-6 fokra van kilátás.

Hétfőn északkeleten számíthatunk több napsütésre, máshol helyenként gyenge eső, havas eső, kisebb havazás is kialakulhat. Csak néhol lehet élénk a légmozgás. A csúcshőmérséklet 0 és 8 fok között alakulhat, délnyugaton lehet enyhébb az idő. Még meglehetősen nagy bizonytalanság mellett keddre egy mediterrán ciklon hozhat szeles, csapadékos időt, és akár többfelé havazhat is.

Hózápor, kisebb havazás előfordulhat

Pénteken egy hidegfront hatására több tájegységünkön kialakulhat eső, zápor, helyenként havas esőre, hózáporra, graupel záporra, egyes hegyeinkben akár kisebb havazásra is számítani kell. Jelentős hótakaró kialakulása viszont sehol sem várható.

Orvosmeteorológia

Pénteken egy hidegfront hatására fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomásproblémák és keringési panaszok is jelentkezhetnek.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok is.

Nehéz nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet.

A felhősebb tájakon élők körében lehangoltság, kedvtelenség is jelentkezhet.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken több tájegységünkön kialakulhat eső, zápor, helyenként havas esőre, hózáporra, graupel záporra, egyes hegyeinkben akár kisebb havazásra is számítani kell, így a közlekedők vizes, csúszós, néhol akár síkos, latyakos, hókásás utakkal is találkozhatnak.

Záporokban, hózáporokban hirtelen jelentősebb mértékben romolhatnak a látási viszonyok.

Kezdetben a délnyugati-nyugati, majd napközben a nyugati-északnyugati szél lesz sokfelé élénk, helyenként erős, mely csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Hajnalra, reggelre a déli és a délnyugati tájakon többfelé pára, köd képződhet, mely átmenetileg korlátozott látási viszonyokat okozhat.

Reggel helyenként fagyhat, így indulás előtt érdemes több időt fordítani járművünkre.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.