Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Január 31. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Számvevőszéki ellenőrzés a Mátraverebélyi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál

Számvevőszéki ellenőrzés a Mátraverebélyi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényi felhatalmazás alapján ellenőrzést végzett Mátraverebélyben.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) törvényi felhatalmazás alapján ellenőrizte a Mátraverebélyi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál (Nemzetiségi Önkormányzat) és Mátraverebély Község Önkormányzatánál (Települési Önkormányzat) az együttműködési keretek kialakítását, a költségvetésre és a zárszámadásra, a gazdálkodási szabályzatok kialakítására, az operatív gazdálkodási jogkörök gyakorlására vonatkozó előírások betartását, a Nemzetiségi Önkormányzat feladatellátását, valamint a gazdálkodással összefüggő végrehajtási feladatok belső ellenőrzését.

Az ÁSZ a helyi nemzetiségi önkormányzatok gazdálkodásának szabályszerűségét önálló témaként, a célszerűségi és költséghatékonysági szempontokat érvényesítve – más ellenőrzési témával összehangoltan – első alkalommal ellenőrizte. Az ellenőrzésnek aktualitást adott a téma társadalmi jelentősége, a nemzetiségi önkormányzatok sokasága, továbbá az, hogy a nemzetiségi önkormányzatok működésére, feladataira, gazdálkodására és támogatási rendszerére vonatkozó jogszabályok az ellenőrzött időszakban jelentősen megváltoztak.

Főbb megállapítások
A Települési Önkormányzat és a Nemzetiségi Önkormányzat közötti együttműködés szabályozása nem felelt meg a törvényi (Áht.2, Nek.,2 tv.) előírásoknak, az ellenőrzött időszakban az önkormányzatok képviselő-testületei által elfogadott megállapodással nem rendelkeztek. A Települési Önkormányzat – az együttműködést szabályozó megállapodás hiánya ellenére – biztosította a Nemzetiségi Önkormányzat működési feltételeit.

A költségvetési és zárszámadási határozatok megalkotása és a kapcsolódó adatszolgáltatás során a jogszabályi (Áht.2, Ámr., Ávr.) előírásokat nem tartották be. A 2012. évi költségvetési határozat tartalma nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, nem tartalmazta a Nemzetiségi Önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban, a költségvetési egyenleg összegét, valamint a költségvetési mérleget közgazdasági tagolásban és az előirányzat felhasználási tervet. A 2012. évi költségvetés tervezetét a jegyző határidőn túl készítette elő, ezért azt a Nemzetiségi Önkormányzat elnöke határidőn túl nyújtotta be a Képviselő-testületnek. A jegyző a Nemzetiségi Önkormányzat 2011. évi zárszámadási határozat tervezetét nem készítette elő, arról a Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete határozatot nem hozott. A jegyző 2012. I. félévben a Nemzetiségi Önkormányzatra előírt kincstári adatszolgáltatási kötelezettségének határidőn túl tett eleget.

A Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodását az ellenőrzött időszakban nem szabályozták. A jegyző nem készített a törvények (Számv. tv., Áht.2) előírásai ellenére Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodási sajátosságait is tartalmazó belső szabályzatokat. A Polgármesteri Hivatal SZMSZ-e a kormányrendelet (Ávr.) rendelkezése ellenére nem tartalmazta a nevesített munkakörökhöz tartozóan a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatos feladat- és hatáskörökre, a hatáskörök gyakorlásának módjára, a helyettesítés rendjére és a felelősségi szabályokra vonatkozó előírásokat. A Nemzetiségi Önkormányzat működéséhez kapcsolódó operatív gazdálkodási jogköröket a jogszabályokban (Áht.2, Ámr., Ávr.) foglaltak ellenére nem alakították ki, azok gyakorlóit nem jelölték ki.

A pénzügyi kontrollok működésének megfelelősége a 2011. évben a számviteli nyilvántartások hiánya miatt, 2012. I. félévben utalványozandó kiadás hiányában nem volt értékelhető. A 2011. évi kifizetésekre pénzügyi kontrollok nélkül került sor. A pénzügyi kontrollok működésének hiánya a kifizetések jogszerűségében, a számviteli nyilvántartások vezetésében és a beszámoló készítésében szabálytalanságokat eredményezett. A Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodási tevékenységében feltárt szabálytalanságokért az ellenőrzött időszakban hivatalban lévő jegyzők a felelősek, azonban fegyelmi eljárás a közszolgálati jogviszonyuk megszűnése miatt nem kezdeményezhető.

A Nemzetiségi Önkormányzat feladatellátásának tárgya a törvényi (Nek.1,2 tv.) előírásokkal részben volt összhangban. Az önként ellátott feladatai a törvényi előírásoknak megfeleltek, azonban a nemzetiségi érdekek védelmével és képviseletével kapcsolatos alapvető feladata ellátásához szükséges szervezeti és személyi feltételeket – együttműködési megállapodás és a gazdálkodás szabályozásának hiányában – nem biztosították teljes körűen, továbbá a 2011. évben magánszemély részére történő kifizetés a Nek.1 tv. előírásaival ellentétesen történt.

A Polgármesteri Hivatal 2011. és 2012. évi belső ellenőrzési terveit megalapozó kockázatelemzés a jogszabályi (Ber.) előírás ellenére nem terjedt ki a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodásával összefüggő végrehajtási feladatok ellátására, ilyen céllal belső ellenőrzést nem terveztek és nem végeztek.

Javaslatok
Az Állami Számvevőszék az ellenőrzés megállapításainak hasznosítására több intézkedést javasolt a Nemzetiségi Önkormányzat szabályszerű gazdálkodásáért felelős jegyzőnek, a polgármesternek, valamint a Nemzetiségi Önkormányzat elnökének.

Az Állami Számvevőszék javasolta a jegyzőnek a törvényi előírásnak megfelelő megállapodás, illetve a Polgármesteri Hivatal SZMSZ-e módosításának előkészítését, a Nemzetiségi Önkormányzat gazdálkodási feladataira a jogszabályokban előírt szabályzatok elkészítését, valamint a Nemzetiségi Önkormányzat működéséhez kapcsolódó operatív gazdálkodási jogkörök kialakítását, gyakorlóinak kijelölését. Javasolta továbbá, hogy gondoskodjon a jövőben a Nemzetiségi Önkormányzat költségvetési és zárszámadási határozat tervezeteinek a jogszabályokban rögzített tartalommal, határidőben történő előkészítéséről és a kincstári adatszolgáltatási kötelezettségre előírt határidő betartásáról. Javasolta a polgármesternek, hogy a jegyző által előkészített megállapodást, valamint a Polgármesteri Hivatal SZMSZ-ének módosítását jóváhagyásra terjessze a Települési Önkormányzat Képviselő-testülete elé. Javasolta a Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, hogy a törvényi előírások betartásával előkészített megállapodást jóváhagyásra terjessze a Képviselő-testület elé, a jövőben a költségvetési és zárszámadási határozat-tervezeteket határidőben nyújtsa be elfogadásra, valamint írásban jelölje ki a teljesítés igazolására jogosult személyeket.

További híreink

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 19:11, csütörtök | Helyi

Az anyák napja eredete és ünneplése

Az anyák napja a család egyik fontos ünnepe, amelyet számtalan módon lehet felejthetetlenné tenni évről évre. Mióta ünnepeljük, és mitől válhat különlegessé? Magyarországon május első vasárnapján az anyákat ünnepeljük.

2024. Május 02. 18:00, csütörtök | Helyi

Das Weltauto: lassan átalakul a magyarországi használtautó-piac.

A magyarországi használtautó-piacon jelenleg az alsó-közép kategória a legnépszerűbb, az élen még a korábbi évtizedek hagyományosan erős márkái állnak.

2024. Május 02. 17:50, csütörtök | Helyi

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben.

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt.

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.