Városlista
2024. július 28, vasárnap - Szabolcs

Hírek

2014. Október 31. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Svédország elismerte Palesztinát

Svédország elismerte Palesztinát

Svédország hivatalosan is elismerte a Palesztin Államot, ezzel az első jelentős európai állam lett, aki ezt a lépést megtette. „Fontos lépésnek tartjuk ezt a palesztin önrendelkezés megvalósítása felé' – mondta Margot Wallstorm külügyminiszter, majd hozzátette, hogy az ország döntése a mérsékelt palesztinok támogatására irányul, hogy kiegyenlített erőviszonyok mellett folyjanak a béketárgyalások Izraellel.

A palesztinok állam Ciszjordániára és a jelenleg blokád alá vont gázai övezetre terjedne ki, fővárosa Jeurzsálem keleti, arabok lakta része lenne, amelyet azonban Izrael formálisan is annektált. A független palesztin államot eddig arab országok, és néhány latin-amerikai és afrikai ország ismerte el.

Palesztina többször fordult az ENSZ-hez, hogy vegyék fel teljes jogú tagként, e helyett azonban csak egy állandó megfigyelői státuszt kapott, olyat, amelyet korábban a Vatikán. Az UNESCO, az ENSZ kulturális és tudományos szakosított szervezete azonban teljes jogú tagként vette fel a palesztin államot, ami áttörést jelentetett Palesztin nemzetközi elismertségében. A svéd döntés újabb fontos mérföldkő lehet. Izrael és az Egyesült Államok valamit több EU-s tagország keményen ellenzi Palesztin elismerését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 25. 07:31, csütörtök | Külföld

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését Joe Biden

A generációváltás szükségességével magyarázta visszalépését az elnökjelöltségtől Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett szerdai beszédében.

2024. Július 24. 19:43, szerda | Külföld

Légikatasztrófa Nepálban

a lezuhant repülőgépen 18 utas halt meg. A Saurya Airlines belföldi járata felszállás közben lecsúszott a kifutópályáról és a földbe csapódott.

2024. Július 24. 08:02, szerda | Külföld

Folytatódik az Etna kitörése, lezárták Catania repülőterét

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.

2024. Július 23. 08:14, kedd | Külföld

Josep Borrell: elfogadhatatlan a magyar vád, amely szerint az EU a háborút pártolja

Teljes mértékben elfogadhat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon vádja, hogy az Európai Unió a háborút pártolja - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben hétfőn.