Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 26. 02:00, hétfő | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/VISKÁRDI PÉTER

Sok napsütéssel indul a hét!

Sok napsütéssel indul a hét!

Sok napsütésre számíthatunk, bár kezdetben lehetnek északon és az Alföldön átmenetileg felhősebb tájak.

Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, bár kezdetben lehetnek északon és az Alföldön átmenetileg felhősebb tájak. Jelentős csapadék nem várható, csupán néhol az Alföldön és esetleg északon fordulhat elő egy-egy gyenge futó zápor. Az északias szelet sokfelé kísérhetik élénk lökések. Hajnalban 12 és 18, délután 27 és 32 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Kedden már több gomoly- és fátyolfelhő lehet felettünk, és egy hidegfront hatására helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Az északnyugatira forduló szelet sokfelé kísérhetik élénk, erős, néhol akár viharos lökések is. A legmelegebb órákban 25 és 32 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők.

Szerdán sokfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra is, de délután északnyugat felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. Felfrissül a levegő, a legmagasabb hőmérséklet mindössze 19 és 25 fok között alakulhat.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időre van kilátás, csak elszórtan északon és az Alföldön alakulhat ki átmeneti jelleggel zápor, esetleg zivatar. Többfelé élénk, helyenként erős lehet az északnyugati szél. Délután 22 és 28 fok között alakulhatnak a maximumok.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből legfeljebb északon fordulhat elő gyenge zápor, esetleg zivatar. A Dunántúlon élénk lehet a délies szél. Délutánra 26 és 31 fok közé melegedhet a levegő.

Orvosmeteorológia

Hétfőn időjárási front nem lesz felettünk, viszont a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében fejfájás, migrén előfordulhat.

Melegszik az idő, emiatt alvászavarok, fáradékonyság, dekoncentráltság is jelentkezhet, csökkenhet a szellemi és a fizikai munkavégző-képesség is.

A napos idő viszont jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre.

Helyenként hűvös lesz a hajnal, emiatt átmenetileg felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok.

A nagy napi hőingás miatt keringési panaszok és vérnyomásproblémák is előfordulhatnak, az idősek és a szívbetegek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

10 és 16 óra között országszerte nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék magas

Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék magas
Lórom alacsony
Útifű közepes
Hárs alacsony
Kenderfélék nincs
Gombák közepes
Pázsitfűfélék és csalánfélék

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonjának csúcsidőszaka, viszont a pénteki hidegfront hatására a pollenterhelést valamelyest csökkent.

A pázsitfűfélék és csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte közepes-magas tartományban alakul.

Helyenként közepes szintet érhet el a szelídgesztenye és az útifű virágporának mennyisége.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte közepes-magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.