Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2014. Július 11. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Salgótarjániak a nemzetközi ikertalálkozón

Salgótarjániak a nemzetközi ikertalálkozón

Népi játékokkal, kirakodóvásárral, előadásokkal és zenével várják nem csak az ikres családokat szombaton az ágfalvi Nemzetközi Ikerfesztiválra.

Magyarné Artner Hajnalka, a program egyik szervezője az MTI-nek elmondta, a fesztivál ötletét nyolc évvel ezelőtt az adta, hogy a településen viszonylag sok, 16 kettes és két hármas iker élt. Érdekesség azonban, hogy tudomása szerint azóta nem született ikerpár a faluban.
A program reggel 9 órakor főzőversennyel indul, majd kirakodóvásárral, játékos foglalkozásokkal folytatódik. Emellett lesz lovas-, pantomim- és táncbemutató, bohócműsor és kézműves foglalkozás. A napot Vastag Tamás koncertje és retro party zárja.
A kezdetek óta minden évben megválasztják az év iker arcát. A győztesek a következő évi programok plakátjain szerepelnek. Magyarné Artner Hajnalka hozzátette: tavaly a Halásziból érkezett ötéves hármas ikrek győztek, így az idei szórólapokon Neuberger Maja, Hanna és Lóránt mosolyognak.
A szórakoztató műsorok mellett előadásokkal is készülnek a szervezők: az ikrek nevelésével kapcsolatos kérdésekre - többek között arra, hogy érdemes-e egyformán öltöztetni, egy óvodai csoportba vagy iskolai osztályba íratni őket - gyógy- és pszichopedagógusok válaszolnak.
Visszajáró előadók Tárnoki Ádám Domonkos és Tárnoki Dávid László ikerkutatók, akik maguk is ikrek. 2009-ben Ágfalván a 18 év feletti ikerpárok között elkezdtek egy szív- és érrendszeri kutatást, amelynek követéses kontrollvizsgálatát is szombaton tartják. A kutatók több hazai és külföldi ikervizsgálatot végeztek egy- és kétpetéjű ikerpároknál, elsősorban az érelmeszesedés témakörében.
A programra nem csak a megyéből, hanem az ország több pontjáról érkeznek vendégek, így Budapestről, Salgótarjánból és Szerencsből is. Emellett - mivel a település az osztrák határ mentén fekszik - Ausztriából is több ikres család látogat a fesztiválra. Az elmúlt nyolc évben 240 kettes és hármas ikerpárt regisztráltak, közülük a legidősebbek 1936-ban születtek. Tavaly hatvan kettes és hat hármas iker szórakozott a fesztiválon.

Címkék: ikerfesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 10:00, vasárnap | Helyi

Elsőbálozó balatonfüredi lány lett az Anna-bál szépe.

Elsőbálozó balatonfüredi lány, Soós Kriszta Szonja lett a 199. Anna-bál szépe, első udvarhölgye a fővárosi Mihály Angelika, a második udvarhölgye a szintén budapesti Bundschuh Jázmin lett.

2024. Július 28. 09:29, vasárnap | Helyi

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest.

2024. Július 28. 08:15, vasárnap | Helyi

Kánikulával búcsúzik a hét.

Sok napsütésben lesz részünk, majd délután egy hidegfront hatására nyugat, északnyugat felől felhők érkeznek fölénk, melyekből elsősorban a Dunántúlon és északon fordulhatnak elő elszórtan záporok, zivatarok.

2024. Július 27. 15:21, szombat | Helyi

Egyre népszerűbb az Airbnb – mit kell tudni, ha belevágnál? Jogi tanácsadás szállásadóknak!

Évről évre nő azoknak a külföldi turistáknak a száma, akik hazánkba látogatnak egy hosszabb vagy rövidebb vakáció erejéig. Sokan vannak, akik itt tartózkodásuk idejére