Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2023. Szeptember 15. 20:11, péntek | Helyi
Forrás: SALGÓTARJÁN EGYHÁZKÖZSÉG/HORVÁTH-​HEGYI ÁDÁM/VISKÁRDI PÉTER

Salgótarjáni Evangélikus Egyházközség - videó,fotóalbum megújuló templomunkról, káprázatos kilátás a toronyból!

Salgótarjáni Evangélikus Egyházközség - videó,fotóalbum megújuló templomunkról, káprázatos kilátás a toronyból!

Jelenleg meghatározó számunkra, hogy a Modern városok program keretében megújulnak az egyházközség épületei.

A salgótarjáni templomhoz nyolcvan lépcső vezet fel; kapujára a következő van felírva: „Felment a hegyre, hogy imádkozzék.” (Mt 14,23)

Izzasztó a gyalogos feljutás, ezért mondhatjuk, hogy nagy álom válik most valósággá, hiszen a templomhoz vezető autóút építése éppen folyamatban van. Azért is imádkozunk, hogy a felújítások is hozzájáruljanak ahhoz, hogy minél többen a Jézushoz vezető úton haladjanak Salgótarjánban és környékén.

Az evangélikus egyházközség megalakulása egybeesett a két helyi nagyvállalatnak, a bányatársulatnak és az acélgyárnak a megalapításával. Ezek létrejötte vonzotta a környékre az 1700-as évek végén az ipari és bányamunkásokat, ami nagymértékben hozzájárult az akkor alig hétszáz lelket számláló Tarján várossá fejlődéséhez.

A Salgótarjánban letelepedett evangélikusok kezdetben Lucfalvához tartoztak. 1872-re létszámuk elérte az ötszáz főt, ami lehetővé tette az önálló egyházközség megalakítását.

Ruttkay Sándor fáradhatatlan munkájának eredményeképpen 1882. augusztus 20-án templomot szentelhetett Szeberényi Gusztáv püspök. Ekkor még torony nélkül, ami 1894-ben készült el.

A templom neoromán stílusban, vadaskerti homokkőből épült Szvoboda Jakab építész tervei alapján. Az Angster orgona is 1894-ben került beépítésre.

Harangok a toronyban
Az elkészült toronyba 3 harang került, a Seltenhofer harangok adományozói: Weisenbacher Endre nagybirtokos, Geisler József gyárigazgató és Gerber Frigyes bányaigazgató. Ezek közül két harangot 1916-ban, egyet pedig 1944-ben háborús célokra elvittek. 1918-ban az orgona sípjai hasonló sorsra jutottak.1922-ben kijavították az orgonát. 1926-ban került a toronyba újra kettő harang, a város nagy összegű támogatásával, egyik 820kg-os, a kisebbik 220 kg-os.

A jelenleg is folyó felújítás során, a torony régi fa ácsolata bontásra kerül és egy új, tartós fémszerkezet veszi majd át a helyét.

Lenyűgöző panorámaképek a Kapcsolódó Galériában láthatók!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.