Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Április 15. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Salgótarjánban a szentkúti kegyhely restaurált oltárszobrai

Salgótarjánban a szentkúti kegyhely restaurált oltárszobrai

A Mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely újonnan restaurált oltárszobrait mutatja be a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum napokban megnyílt kiállítása.

A tárlaton a középkor óta zarándokhelyként számon tartott kegyhely történetét is megismerhetik a látogatók.
A nyolc szobrot a hívek adományaiból újították fel. Az oltárszobrok között vannak a térdeplő és a felfüggesztett angyalok, Keresztelő Szent János, Remete Szent Antal, Jézus és az Atya alakja. Többségük 1776-ban készült, a két térdeplő angyal valószínűleg 19. századi alkotás. A szentkúti ferences rendház 18. századi ereklyéket, szentélytartókat, kereszteket is a múzeum rendelkezésére bocsátott az április 30-ig látogatható tárlat idejére. A falakon pedig tablókon látható a restaurálás folyamata szövegben és képeken.
Szirácsik Éva múzeumigazgató a restaurálás előtti és utáni állapotot mutató fotókra külön felhívta a figyelmet, hiszen drámai változásokon mentek keresztül a szobrok színvilágukban, karakterükben.
Restaurálásra vár a kegyhely templomának barokk oltára is, amelyet le kellett bontani, mert életveszélyessé vált. Az oltár felújítása szintén a hívek hozzájárulásaiból történik majd meg.
A szobrok helyreállítását Gulyás Gyula és Ferenczi Attila végezte. Mint Ferenczi Attila elmondta, az, hogy az oltár életveszélyes állapotban van, akkor derült ki, amikor elkezdték róla leemelni a szobrokat, amelyekről pedig három réteg átfestést kellett eltávolítani mechanikusan és vegyszerekkel. Ezt követte a favédelem, a szilárdítás és a konzerválás.
A megújulás felé címet viselő tárlat megnyitóján Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató kiemelte: minden restaurálási, helyreállítási munka új teremtés, mint ahogy egy új teremtés kezdete kell legyen minden megérkezés is a kegyhelyre. "Itt Isten fényében, az eredeti tisztaságban látjuk az életünket, és visszakapjuk azt a szabadságot, amellyel Isten ajándékoz meg bennünket" - tette hozzá.
Párhuzamot vonva a szobrok és az ember megújulása között úgy fogalmazott, hogy az embernek is le kell vetnie magáról azt, ami nem tartozik hozzá, meg kell szabadulnia azoktól a rétegektől, amelyek lefedik a valamennyiünk gondolatában, szívében meglevő szabadságvágyat.
A kiállítás alatt megtekinthetők Salgótarjánban az ipolytarnóci Varga Ottóné által készített kegyszobor-ruhák is.

A felvételen Jézus szobra a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely újonnan restaurált oltárszobrai című kiállításon a Nógrádi Történeti Múzeumban, Salgótarjánban.

MTI-fotó: Komka Péter

Címkék: Szentkút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 08:30, péntek | Helyi

Mozgalmas szerdán vannak túl tűzoltóink.

Frontálisan összeütközött egy kisbusz és egy személyautó szerda délután a 2-es főúton, Nőtincs közelében.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

Reggel még gyengén fagyhat.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő gomolyfelhőkből eleinte a középső és északkeleti régiókban, később nyugaton fordulhat csak néhol gyenge zápor.

2024. Április 25. 15:00, csütörtök | Helyi

Ismét jótékonysági koncert Nógrád vármegyében.

A rendőrök a Mátraverebély-Szentkút kegytemplomában megrendezett jótékonysági est bevételét a szécsényi Ferences Betánia Idősek Otthona és Testvéri Közössége részére ajánlották fel.

2024. Április 25. 14:21, csütörtök | Helyi

Egyhangúlag elfogadták a beszámolóját.

Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése előtt értékelte a rendőrkapitányság tevékenységének elmúlt egy évét Bárnai Balázs rendőr alezredes, kapitányságvezető.