Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. November 09. 16:02, csütörtök | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Roma Police Café Nógrád vármegyében.

Roma Police Café Nógrád vármegyében.

Az egymásra odafigyelés, a párbeszéd és a partnerség jellemzi évek óta a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a vármegyei cigány kisebbségi önkormányzatok kapcsolatát. Ezt a szoros együttműködést erősítették meg a most meg

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. november 8-án rendezte meg a Roma Police Café programsorozat Nógrád vármegyei találkozóját Bátonyterenyén, a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium tornatermében közel ötven fő részvételével.
A program célja a romák és a rendőrség közötti együttműködés erősítése, a bizalomépítés és a közös gondolkodás, továbbá a helyi problémák adekvát megoldása.
A rendezvényt dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok, vármegyei rendőrfőkapitány nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelent vendégeket és kiemelte, hogy az elmúlt években a vármegye területén kiemelt feladatként kezelték a roma szervezetekkel a jó partneri viszony kialakítását és fenntartását, és nagy hangsúlyt fektettek a cigány kisebbségi önkormányzatokkal folytatott különböző szintű együttműködésekre.
Ezt követően Sztojka Ferenc kormánybiztos, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Roma Kapcsolatokért felelős kormánybiztosa elmondta, fontos, hogy minden szervezet betöltse a társadalomban foglalt szerepét és egymást segítve végezzék munkájukat. A megnyitó végén Oláh-Paulon László rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály vezetője méltatta a rendőrkávéház program szerepét és jelentőségét a prevenció területén.

Ezt követően ünnepélyesen átadták Dancsó János asztalos atyamester által készített a „Közös célok és összefonódó kultúrák talapzata” asztalt ábrázoló szobrát, amelyet a művész egy különleges, négy fa ágainak évek alatt összenőtt törzséből készített, ezáltal az összefogást és az egymásba fonódást szimbolizálja. A műalkotás az átadás és a program helyszínének teret adó iskola auláját díszíti a jövőben. A beszédek megtartását követően a vármegyei rendőrfőkapitány Szent György emlék plakettet adományozott Dancsó János asztalos atyamester részére a felajánlott szobor elkészítéséért, továbbá a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium igazgatója, Maruzs László részére a rendezvény szervezésében nyújtott támogatásáért.
A megnyitó után, a program keretén belül roma, illetve a felzárkózási feladatokban érintett szakemberek és rendőrök vettek részt, akik 4 órás időtartamban, 4 asztaltémával és a hozzájuk tartozó 4 témagazdával országszerte ugyanazon tematika és forgatókönyv mentén folytattak konzultációt. A beszélgetés témái voltak a cigányság mindennapjai, a kriminológiai jelenségek-problémák, a jövőkép, valamint a rendészeti életpálya. A Nógrád vármegyei
Roma Police Cafét a rendőr-főkapitányság munkatársa, Dr. Noskó Zsolt r. alezredes moderálta.

A megoldásfókuszú egyeztetés során a programon megjelent civilek és rendőrök a témagazdák segítségével témakörönként egy helyzetképet vázoltak fel, majd a nézőpontok megismerését követően, egymásra odafigyelve vitatták meg tapasztalataikat és a megoldási alternatívák figyelembevételével alakították ki közös véleményüket.
A rendezvényt megtisztelték jelenlétükkel a vármegyei tankerületi központok és
tanintézmények vezetői és képviselői, továbbá számos roma kisebbségi önkormányzat vezetője és egyéb társadalmi és civil szervezetek képviselői.
A rendezvény végén dr. Somssich Gabriella rendőr dandártábornok és Nagy-Majdon József
Bátonyterenye polgármestere mondott köszönetet a program résztvevőiknek.

Buda Gábor r. alezredes
sajtószóvívő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.