Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2023. December 18. 08:44, hétfő | Helyi
Forrás: web/zsuffa csaba

Robinson, december 19-én hagyta el szigetét...

Robinson, december 19-én hagyta el szigetét...

Robinson Crusoe 28 évig élt hajótöröttként. Bár végül otthonosan berendezkedett, mégsem érezte magáénak igazán a szigetét.
337 éve, egy csendes napon, megunva a királyságát egyszerűen vízre szállt és

elindult megtalálni korábbi életét...Vagy megtörtént, vagy nem.

Az egyetlen személy aki megmondhatná,Daniel Defoe. Ez nehezen menne, mert maga a történet sem mai, hiszen éppen337 éves. :-D

Szerinte - és ennél nincs hitelesebb forrás - Robinson ekkor hagyta a szigetet, amelyen 28 évig élt hajótöröttként. Mint oly sok Brit alattvaló, ő sem tétlenkedett. Uralkodása alatt, számtalan kalandban és élményben volt része.

Teljes mértékben illik rá a mondás: "Ami nem öl meg, erőssé tesz".

A főhősünk eredeti neve Kreutznaer. A hajótörést követően változtatja meg nevét, - bár senki sincs aki a nevén szólítaná - majd huszonnyolc évet tölt ezen a Trinidadhoz közeli szigeten.

Abban a korban, amikor ez a remek regény született,még szerettek nagyon hosszú címeket adni az irodalmi műveknek. Az erdeti cím így szólt:

Robinson Crusoe yorki tengerész élete és különös, meglepő kalandjai: Aki huszonnyolc éven át teljesen egyedül élt egy lakatlan szigeten, Amerika partjához s a nagy Oroonoque folyó torkolatának közelében; miután partra vetődött egy hajótörés után, amelynek során rajta kívül mindenki odaveszett. Annak elbeszélésével, hogy végül milyen különös módon szabadították meg őt a kalózok. Szerzette önmaga.

A könyv 1719. április 25-én jelent meg.Népszerűségére és olvasottságára mi sem jellemzőbb, hogyaz év végére négy kiadást élt meg.

James Joyce regényíró megjegyezte, hogy Robinson Crusoe a brit gyarmatosítás igazi jelképe:

„Ő a brit gyarmatos igazi prototípusa… Crusoe-ban megvan a teljes angolszász mentalitás: a férfias függetlenség, a tudattalan kegyetlenség, a kitartás, a lassú, ám hatásos intelligencia, a szexuális érzéketlenség, a számító szűkszavúság.”

Bizonyos értelemben Crusoe megpróbálja megteremteni a saját társadalmát a szigeten.

Ezt az európai technológiák használatával, az agrokultúrával és a kezdetleges politikai hierarchiával éri el. A regény során Crusoe többször említi magát, mint a sziget királyát, míg a kapitány a lázadók kormányzójának írja le.

A regény legvégén a szigetet már csak kolóniaként említik.

Az idealista gazda-szolga viszony, amely Crusoe és Péntek között áll fenn, felfogható kulturális imperializmusnak. Crusoe szimbolizálja a „felvilágosodott” európait, míg Péntek a „vadember”, aki csak a Crusoe kultúrájába való beilleszkedés árán nyerhet bocsánatot korábbi barbár életmódjáért. Defoe a műben kritizálja Dél-Amerika spanyol meghódításának módját is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:20, vasárnap | Helyi

Kína gyors felemelkedésére nem nagyon van példa a gazdaságtörténelemben

Kína egy olyan csoda végén, jobb esetben a közepén van, amire még nem nagyon láttunk példát a globális gazdaság-történelemben.

2024. Május 12. 08:13, vasárnap | Helyi

A magyar grafikus zseni élete - Würtz Ádám

Harminc éve, 1994. május 13-án halt meg Würtz Ádám Munkácsy Mihály-díjas grafikus, illusztrátor.

2024. Május 12. 08:10, vasárnap | Helyi

Halálos baleset történt Csécse és Szarvasgede között.

Fának csapódott egy autó a Nógrád vármegyei Csécse és Szarvasgede között szombat este, a jármű sofőrje a helyszínen meghalt közölte az Országos Mentőszolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

2024. Május 12. 08:00, vasárnap | Helyi

Szeles idő hozza vissza a napsütést.

Kezdetben többfelé számíthatunk erősen felhős időre, az Alföldön elszórtan záporok is kialakulhatnak.