Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. Október 19. 09:55, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Regionális autómatricák Dél-Szlovákiában

Regionális autómatricák Dél-Szlovákiában

Egyre nagyobb a kereslet a szlovákiai magyarok körében a regionális autómatrica iránt, amelynek ötletével a Fontos vagy! mozgalom állt elő.

Az ötlet nyomán már tizenegy dél-szlovákiai régiónak készítettek külön matricát. "A matricákkal a regionális tudatot szerettük volna erősíteni, illetve újjáébreszteni az emberekben, hogy büszkék legyenek arra, hogy ők csallóköziek vagy éppen bodrogköziek" - mondta el Boldoghy Olivér, a Fontos vagy! ügyvivője az MTI-nek. Hozzátette, a matrica nem újdonság, többek közt Székelyföldön, Belgiumban vagy akár az Egyesült Államokban is lehet látni ilyen matricákat az autókon.
Már külön matricája van Csallóköznek, Mátyusföldnek, Garam és Ipoly mentének, Bodrogköznek, Bódva-völgyének, Gömör, Hont, Nógrád, Zoboralja tájegységeknek és az Ung-vidéknek, illetve készül a tizenkettedik, a palócföldi matrica is. A matricákon magyarul, szlovákul és németül is megtalálható a tájegység neve.
Boldoghy Olivér hangsúlyozta, nyár óta már körülbelül ezer matricát osztottak ki, a kereslet pedig töretlen - olyannyira, hogy tovább már nem tudták önerőből finanszírozni a készítést, így egy szlovákiai magyar könyvkereskedés is beszállt a terjesztésébe. Korlátozott számban azonban továbbra is osztanak ingyenes matricákat sorsolás útján - tette hozzá.

Címkék: autómatrica

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 20:30, szerda | Helyi

A cél: két évről két hónapra rövidíteni az egészségre iszonyúan kockázatos Mars-utazást

A NASA a következő évtizedben tervez űrhajósokat küldeni a Marsra. A jelenlegi technológiával az oda-vissza utazás évekig tart és ez, meg az elnyúló sugárdózis roppant megterhelésnek teszi ki az embert.

2024. Július 17. 17:55, szerda | Helyi

Tolnay Klári

110 éve, 1914-ben ezen a napon született Tolnay Klári – Tolnay Rozália, Rózsi néven. Gyerekkorában Mohorán egy nógrádi kis faluban éltek. Édesapja, Tolnay Lajos a Ganz-Mávag építészmérnökeként örökölte

2024. Július 17. 17:00, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Uzsgyi, eltoltam.....

Ezt mondta a bátonyterenyei rendőröknek az a 19 éves mátraverebélyi fiatal, aki egy üzlet előtt hagyott elektromos rollert lopott el.