Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 22. 10:04, hétfő | Helyi
Forrás: IFLScience/web/zsuffa csaba

Tényleg halálos beteg lesz, aki Pompeii műtárgyait tulajdonítja el?

Tényleg halálos beteg lesz, aki Pompeii műtárgyait tulajdonítja el?

Ha valamin átok ülhet, akkor az az ókori római város, Pompeii, ahol holttestek ezreit őrzi tökéletes állapotban a vulkáni hamu és habkő. Ez a Vezúv pusztító kitörésének eredménye, amely évezredekkel

ezelőtt mindent eltörölt, beleértve a szomszédos Herculaneumot is.

Még azok a racionális emberek is kétszer meggondolnák, hogy eltávolítsanak-e egy ősi műtárgyat a hátborzongató helyszínről, akik tudják, hogy az átkok nem léteznek. Persze a nyilvánvaló erkölcsi okok is nagy szerepet játszanának, amelyek alapból meggátolnak abban, hogy történelmi tárgyakat tulajdonítsunk el.

Azonban úgy tűnik, sok turista nem így gondolja.

Az évek során több száz tárgyat vittek el az UNESCO világörökségi helyszínről. Ezeket aztán évekkel később vagy lelkiismeret-furdalásból visszaszolgáltattak, vagy azért, mert a tolvajok úgy vélték, hogy a tárgyak megátkozták őket és általában bocsánatkérő levelekkel küldték vissza őket.

Olyan gyakori jelenség lett, hogy Pompeii mostanra állandó kiállítással rendelkezik ezekről a tárgyakról és az ezzel járó bűntudatról Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója nemrégiben megosztott egy ilyen üzenetet, amelyet egy bűnbánó látogató helyezett el a helyszínen.

Dear anonymous sender of this letter … the pumice stones arrived in Pompeii… now good luck for your future & in bocca al lupo, as we say in Italy pic.twitter.com/vaYlqUudke — Gabriel Zuchtriegel (@GZuchtriegel) January 9, 2024

“Nem tudtam az átokról” – áll a levélben csupa nagybetűvel.

"Nem tudtam, hogy nem szabad elvennem a köveket.

Egy éven belül mellrákom lett. Fiatal és egészséges nő vagyok, és az orvosok azt mondták, hogy ez csak ‘balszerencse’. Kérem, fogadják el a bocsánatkérésemet és ezeket a darabokat."

Hasonló leveleket küldtek Pompeiibe is, műtárgyak kíséretében.

“Most 36 éves vagyok, és már kétszer volt mellrákom” – írta egy szerencsétlen látogató még 2020-ban. “A legutóbbi alkalom dupla masztektómiával végződött. A családomnak és nekem is voltak anyagi problémáink. Jó emberek vagyunk, és nem szeretném ezt az átkot továbbadni a családomnak vagy a gyerekeimnek.”

Az átok természetesen nem valós dolog.

Az emberek a velük történő rossz vagy valószínűtlen életeseményeket az átok hallatán az elcsent műtárgyaknak tulajdonítják. Ez egyfajta megerősítési torzítás, valamint a statisztikák félreértése.

Talán valószínűtlennek tűnik, hogy egy fiatal felnőtt egy évvel azután legyen rákos, hogy Pompeiiből elvitt valamit. De ha elég sokan csinálják ezt, akkor sokkal kisebb az esélye annak, hogy ebből a csoportból valaki daganatos lesz.

Az emberek nagyobb csoportja, akik nem betegedtek meg, vagy történt velük valami borzasztó, azok nem hajlamosak ezt elkiabálni. Abból pedig amúgy sem szokott nagy történet kerekedni, ha valaki elvitt valamit, és nem történt vele semmi.

Érdemes elolvasni: InfoNógrád híroldal csoport

https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.