Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Augusztus 22. 14:30, kedd | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház

Pedagógusok a Skill laborban.

Pedagógusok a Skill laborban.

A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház skill laborjában idén nyáron második alkalommal történt meg a nem kórházi dolgozóknak szóló oktatás.

A pedagógusokat hívták meg azért, hogy a gyermekeknél előforduló váratlan, akár életet veszélyeztető helyzetek megoldásában készséget szerezzenek.

Dr. Deme Anna gyermekgyógyász főorvosnő vezetésével különböző életkorú gyermeket imitáló babákon gyakorolhatták például a félrenyelés esetén alkalmazandó Heimlich-manővert, a súlyos allergiás, pl.darázscsípés okozta anafilaxiás reakció bekövetkeztekor ajánlott Epipen injekció laikus általi beadását.
Megismerkedhettek a bajbajutott gyermek életjelenségei keresésének módjával, valamint keringésleállás esetén az alapszintű újraélesztés kivitelezésével.
Bemutatásra került a félautomata defibrillátor használata is az újraélesztés keretében.
A gyakorlati oktatáshoz a gyermekgyógyászati osztályról Dr. Lautner Zsófia rezidens és Szőllősi Helga főnővér nyújtott segítséget. A készségátadó tevékenységet folytató labor köszönetet mond a SÁIK Gagarin Általános iskola pedagógusainak az aktív részvételért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 11:00, hétfő | Helyi

Szombaton kezdődik a Zenthe Nyár Salgótarjánban.

Tíz előadással, köztük vígjátékokkal, zenés darabokkal és koncertekkel várja a közönséget a Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri színházi fesztivál július 27. és augusztus 17. között Salgótarján főterén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.