Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Június 28. 11:30, szerda | Helyi
Forrás: Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház

Pedagógusok a Skill laborban.

Pedagógusok a Skill laborban.

A Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórház skill laborjában megtörtént az első nem kórházi dolgozóknak szóló oktatás.

Dr. Demján Mónika főorvos Skill labor felelős elmondta, hogy a tanév lezárásával elsősorban a vakáció alatt táboroztatásban részt venni szándékozó pedagógusokat hívták meg azért, hogy a gyermekeknél előforduló váratlan, akár életet veszélyeztető helyzetek megoldásában készséget szerezzenek a táborok kezdetére.

Dr. Deme Anna gyermekgyógyász főorvosnő vezetésével különböző életkorú gyermeket imitáló babákon gyakorolhatták például a félrenyelés esetén alkalmazandó Heimlich-manővert, a súlyos allergiás, pl.darázscsípés okozta anafilaxiás reakció bekövetkeztekor ajánlott Epipen injekció laikus általi beadását.


Megismerkedhettek a bajbajutott gyermek életjelenségei keresésének módjával, valamint keringésleállás esetén az alapszintű újraélesztés kivitelezésével.
Bemutatásra került a félautomata defibrillátor használata is az újraélesztés keretében. A gyakorlati oktatáshoz a gyermekgyógyászat osztályról Dr. Kerekes-Nagy Zsófia rezidens és az intenzív osztályról Dr. Demján Mónika főorvosnő nyújtott segítséget.
A készségátadó tevékenységet folytató labor köszönetet mond a SÁIK Kodály Zoltán és Beszterce Ltp-i Tagintézménye pedagógusainak az aktív részvételért és az augusztusra tervezett következő oktatásra várja a város többi általános iskolája dolgozóit is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.