Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2023. Szeptember 10. 10:20, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI/PANNONHALMA

Orgonakoncerttel ünneplik a zene világnapját Pannonhalmán.

Orgonakoncerttel ünneplik a zene világnapját Pannonhalmán.

A zene világnapja alkalmából Király Csaba Liszt Ferenc-díjas orgonaművész szólaltatja meg a jövőre 800 éves Szent Márton-bazilika nagyorgonáját a Pannonhalmi Főapátságban szeptember 29-én, a koncerten Bach, és Liszt műveket csendülnek

A közlemény szerint a koncerten egyebek mellett elhangzik Johann Sebastian Bach egyik legismertebb kantátája, a Wachet auf, ruft uns die Stimme. A kóruskantáta alapjául a német evangélikus lelkész, költő és zeneszerző Philipp Nicolai 1599-ben írt, azonos című korálja szolgált.
A Liszt-darabok között a zeneszerző egyik legnépszerűbb orgonaműve, a B-A-C-H prelúdium és fúga is elhangzik majd.
Király Csaba zongora- és orgonaművészként világszerte koncertezik, több mint másfélezer hangversenyt adott már. Számtalan szólóestje mellett mintegy harminc neves zenekarral és karmesterrel lépett fel.
A művész többnyire orgonaátiratokat készít nagy szimfonikus, oratorikus művekből. 2003-ban művészeti tevékenységéért Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki.


A koncert a Pannonhalmi Főapátság orgonahangverseny sorozatának ötödik alkalma, a sorozat a karácsonyi koncerttel zárul december 26-án.
Az UNESCO 1975-ben nyilvánította október 1-jét a zene világnapjává.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.