Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. December 21. 19:13, csütörtök | Helyi
Forrás: Bereznay István/web/zsuffa csaba

Ön fel van készülve a földönkívüliekkel való találkozásra?

Ön fel van készülve a földönkívüliekkel való találkozásra?

Egy pszichológiai kutatásban arra a következtetésre jutottak, hogy az emberiség nincs felkészülve a földönkívüliekkel való találkozásra és ha ez megtörténne, akkor annak súlyos következményei lennének.

A tudósok több forgatókönyvet felsorolva vizsgálták meg azt, hogy milyen következményei lehetnek a földönkívüliekkel való találkozásnak. Ezek közt említették

- A mélyűrből érkező rádiójelekkel észleljük először a földönkívülieket;


- teleszkópokkal találunk bizonyítékokat a földönkívüli élet múltbeli vagy jelenbeli létezésére;


- a Földön vagy a Naprendszerben (pl. egy űrszondával) találunk valamilyen tárgyat, amely bizonyítja az űrlények létezését;

- közvetlenül a Föld közelében megjelenik az űrlények hajója.

A négy forgatókönyv közül értelemszerűen az utolsó lehet az a kutatók szerint, amely a legkomolyabb hatással bírna az emberiségre. A kutatók szerint az űrlények megjelenése „nagymértékű szorongást” okozhatna az emberek körében.

A tudósok felvetették azt a lehetőséget is, hogy az érkező földönkívüliek nem feltétlenül csak biológiai lények lehetnek, hanem akár valamilyen mesterséges intelligencia is, amelyet korábban létrehozott egy biológiai civilizáció.

Hogyan nézhetnek ki az űrlények, ha léteznek?
Richard Dawkins három lehetséges forgatókönyvet is vázolt.

Ezzel kapcsolatban úgy vélték, hogy ha közvetlenül biológiai életformák jelennének meg a Föld közelében, az nagyobb pánikot okozna, mivel rögtön adná magát az a kérdés, hogy mit akarnak itt.

Továbbá azzal a feltételezéssel is együtt járna, hogy van a közelben egy bázisuk, vagy hogy képesek a szupergyors (akár fénysebességnél is gyorsabb) utazásra, és ezáltal technológiailag jelentősen előttünk járnak.

Elképzelhető az az eshetőség is, hogy egyszerűen észlelünk egy objektumot (űrhajót) a Naprendszerben, de nem tudunk kommunikálni velük, és így az sem derül ki, hogy kik jártak itt nálunk.

Ha valóban bekövetkezik az első kapcsolatfelvétel a földön kívüli létformákkal, akkor az az emberiség legdrasztikusabb eseménye lesz. Épp ezért meg kell próbálni felkészülni erre az eshetőségre is.

Ontológiai sokk fenyeget
A Daily Starnak Malcolm Schofield pszichológus, a Derbyi Egyetem oktatója is beszélt korábban minderről, és azt mondta: ha a földönkívüliekkel szembesülnénk, akkor sokan „megkérdőjeleznék a valóságot”.

Ez esetben egy ontológiai sokk következne be és sokaknak megrendülne a világról alkotott képe, vagy akár a társadalomba vetett hite is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 11:21, szombat | Helyi

Neil Armstrong és az amerikai Apollo-program

1969. július 20-án Neil Armstrong az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra.

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.