Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2023. Szeptember 09. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: MTI/EKF

Október közepén rendezik a 10. David Popper Nemzetközi Csellóversenyt.

Október közepén rendezik a 10. David Popper Nemzetközi Csellóversenyt.

Október 10-14. között rendezik a 10. David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán. Az Európa-Kulturális Fővárosa Program támogatásával megvalósuló rendezvény a fiatal tehetséges zenészeknek kínál alkalmat a bemutatkozásra.

Szili Gabriella gordonkatanár elmondta: a megmérettetésre idén 25 országból 106 csellista jelentkezett, Magyarországot 12 gordonkás képviseli.
Október 9-én, az ünnepélyes megnyitón felcsendül majd Farkas Bence erre az alkalomra írt műve öt csellóra és vonószenekarra, amelyet Várpalotáról származó csellóművészek: Farkas Olívia, Vízvári Beáta, Kárász András, Kiss Csongor és Sanda Zsombor adnak elő. A hangverseny szólistája Yosuke Shimizu, a 2021. évi Nemzetközi Csellóverseny IV. korcsoportjának győztese lesz. Az esten Kováts Péter vezetésével a Mendelssohn Kamarazenekar játszik majd - közölte a fesztiváligazgató. Felidézte: 2000-ben az első versenyre 14 országból 53, 2015-ben már 24 országból 83 versenyző jelentkezett. A verseny eddigi történetében a 2017-ben megrendezett megmérettetésre volt az idei várható létszámot követően a legnagyobb az érdeklődés. Európán kívül Dél-Koreából, Kínából, az Egyesült Államokból, Japánból, Tajvanról, a Fülöp-szigetekről, Malajziából, Brazíliából, Chiléből, Ausztráliából is érkeztek már versenyzők az évek során. Szili Gabriella elmondta, hogy a korábbi versenyek magyar győztesei közül kiemelkedik Várdai István, aki eddig háromszor lett első a csellóversenyen, 2007-ben harmadik helyezést ért el a Csajkovszkij-versenyen, 2014-ben pedig megnyerte a müncheni ARD-versenyt. A külföldi versenyzők közül kiemelte Andrei Ionitat, aki 2009-ben nyert első díjat Várpalotán, majd 2015-ben megnyerte a Csajkovszkij-gordonkaversenyt is. A fesztiváligazgató elmondta, hogy a nemzetközi zsűri elnöke Onczay Csaba Kossuth-díjas gordonkaművész, professzor emeritus, tagjai pedig Benkő Szabolcs, Zdzislaw Lapinski, Kangho Lee, Susan Moses, Matias de Oliveira Pinto és Pólus László csellóművész professzorok lesznek.
A fesztiválon a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zonogakísérői, Sarkady Katalin, Dani Imre, Yamagami Sohei és Homor Zsuzsanna zongoraművészek segítik a versenyzőket. Elismerésként a Bartók Rádió felajánlott egy kamarakoncerten való fellépési lehetőséget - tette hozzá a fesztiváligazgató.
A David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Szili Gabriella és Onczay Csaba gordonkaművész, a verseny állandó zsűrielnöke alapította. A kétévenként megtartott csellóverseny a 19. századi cseh gordonkaművészről, a Magyar Királyi Zeneakadémia tanáráról kapta a nevét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 17:12, hétfő | Helyi

A legszerencsésebb repülőgépbaleset

41 éve,1983. 07. 23-án történt, a legszerencsésebbnek tartott repülőgépbaleset. Egy nagy utasszállító gép kényszerleszállást hajtott végre egy nézőkkel zsúfolt autóverseny helyszínén.

2024. Július 22. 08:15, hétfő | Helyi

Visszatér a meleg nyári idő.

Sok napsütés várható, a gomolyfelhőkből elszórtan nyugaton és helyenként a Duna-Tisza közén fordulhat elő zápor, zivatar.

2024. Július 22. 08:00, hétfő | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.