Városlista
2023. június 8, csütörtök - Medárd

Hírek

2023. Május 26. 04:00, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ: BERENDI TIBOR

Nyárias idő elszórtan záporral, zivatarral!

Nyárias idő elszórtan záporral, zivatarral!

A nyugati, északnyugati tájak kivételével több tájegységünkön is kialakulhatnak szórványos záporok, zivatarok.

Pénteken Többfelé megélénkül, nyugaton és északkeleten megerősödik az északias szél, zivatarok idején azonban viharos lökések is lehetnek. Kora reggel 10 és 16, délután 23 és 30 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Szombaton sok napsütés várható, de hajnalban a Dunántúlon helyenként lehetnek záporok, esetleg zivatarok, míg délután a keleti, a délkeleti és a déli határ közelében alakulhat ki néhol átmenetileg záporos csapadék, egy-egy helyen akár zivatar is. Az északias szél sokfelé élénk, helyenként erős lesz. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.

Vasárnap az ország nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de délután délkeleten és délen erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon átmenetileg elszórt záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Többfelé élénk lehet az északkeleti szél, de zivatarokat erős, viharos lökések is kísérhetnek. 23 és 28 fok közé melegedhet napközben a levegő.

Pünkösd hétfőn és kedden napos-gomolyfelhős időre van kilátás, és több tájegységünkön is kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok. A szél elsősorban zivatarok környezetében támadhat fel. Hétfőn 22 és 27, kedden 24 és 29 fok között alakulhat a legmagasabb hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Pénteken időjárási front nem lesz felettünk, de a fokozottan érzékenyek körében migrén, dekoncentráltság, tompaság és alvászavar is jelentkezhet.

A magasabb páratartalom miatt egyeseknél nehézlégzés, rosszullét is előfordulhat, különösen az idősek és szívbetegek számára lehet megterhelő ez az időszak.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

Az ország nagy részén sok lesz azonban a napsütés, ami jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre.

Az UV-sugárzás 11 és 16 óra között országszerte elérheti az erős, nagyon erős fokozatot, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről! Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Tölgy alacsony
Pázsitfűfélék magas
Eperfafélék alacsony
Fenyőfélék közepes
Csalánfélék alacsony
Lórom alacsony
Útifű alacsony
Gombák alacsony
Pázsitfűfélék

A következő napokban magas pollenterhelésre kell számítani, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte magas, a fenyőféléké közepes.

A csalánfélék és a bodza virágpora országszerte az alacsony-közepes tartományban alakul.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Fotó: Berendi Tibor. Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 02:46, csütörtök | Helyi

Fülledt idő záporokkal, zivatarokkal!

Medárd napján folytatódik a fülledt idő, a rövid napos időszakok mellett sokfelé kialakulhat akár ismétlődő jelleggel is zápor, zivatar.

2023. Június 07. 13:31, szerda | Helyi

Összefogás Palócország közbiztonságáért.

A Nógrád vármegyei rendőrfőkapitány is előadást tartott a Nemzeti Múzeumban megtartott konferencián.

2023. Június 07. 08:58, szerda | Helyi

Versenyautó-tesztelés miatt útlezárás lesz Nógrád vármegyében

Időszakos forgalomkorlátozásra kell számítani a Salgótarjánt és Ceredet összekötő közúton.

2023. Június 07. 08:45, szerda | Helyi

Mi indokolja?

Lehet arra ésszerű magyarázat, hogy egyes gépkocsivezetők Salgótarján belterületén jóval 100 km/h sebesség fölött közlekedjenek?