Városlista
2024. szeptember 1, vasárnap - Egon

Hírek

2024. Július 27. 06:05, szombat | Helyi
Forrás: Origo/web/zsuffa csaba

Flipper Öcsi - honnan indult, ki adta a becenevét?

Flipper Öcsi - honnan indult, ki adta a becenevét?

Jeszenszky Béla Tibor, művésznevén „Flipper Öcsi" 1962. május 29-én született, mindössze 46 évesen halt meg 2008. november 25-én. A nyolcvanas-kilencvenes években volt a csúcson, később évekig küzdött az alkohollal.

Fenyő Miklós 1989-ben a Polip című zenei újságnak így sztorizott: "Mérhetetlen csalódásból fakadó gyűlöletet éreztem például Flipper Öcsi iránt, amikor a többiekkel együtt levált rólam, amikor megalakították a Dolly Rollt, mert távozásával egész egyszerűen lehetetlenné tette, hogy közös jövőnkkel kapcsolatos elképzeléseimet valóra váltsam, holott őt is én juttattam sikerhez.

Aztán vagy két év múlva, 1985 táján, késő este csöngetnek, és ki áll az ajtóban?

Flipper Öcsi és Zsoldos Deddy a Dolly Rollra jellemző fazonban, fülig érő szájjal. Egész egyszerűen arra jártak, s mint afféle jókedvű fiatalok, az esti szórakozás kellős közepén úgy döntöttek, hogy megnézik, mi van a Fenyővel, olyan rég látták már" – mesélte.

Fenyő szerint Flipper Öcsi művésznevét ő találta ki. „A név tőlem származik, én adtam neki. Ezt legandaoszlatandó mondom, mert sok a mendemonda a név körül, hát most leszögezem: tőlem származik. Életemnek abban a szakában találkoztunk, amikor rettenetesen fel voltam dobva - a nagy Hungária '81-82-es éveit írtuk - ekkor találkoztam azzal a remegő lábú IV. gimnazista fiúval,

akit ma mindenki Flipper Öcsiként ismer, s akit én arra biztattam akkor, hogy bátran álljon ki a közönség elé, sikere lesz, csak akaratra és elszántságra lesz szüksége."

Flipper Öcsi függősége miatt halt meg Forrás: Origo / facebook

„Nekem akkor az volt a tervem, hogy szervezek a Hungária mellé egy másik együttest - ez lett a rock and rollt játszó Clips, és ha sikerül, akár a Hungária előzenekara is lehetnek. Ennek a bandának a frontembere lett Öcsi, akit három nagyon klassz jampi srác kísért. Úgyhogy amikor Szikora kivált a Hungáriából, addig erőszakoskodtam, míg Öcsi került a megürült helyre, azóta ismert a története" – mondta Fenyő még 1989-ben.

A Hungária, a Dolly Roll és a Step tagja volt, egy generáció rajongott érte, a lányok imádták.

"Bár mindig is rajongtam a gyengébbik nemért, sohasem szerettem azokatt a lányokat, akik a koncert után önként ajánlották fel szolgálataikat. Bennem működik az egészséges vadászösztön, szeretek udvarolni" - mesélte a Kurírnak 1995 áprilisában. Ismert barátnői között voltak Liener Márta modell, Molnár Csilla, a tragikusan fiatalon elhunyt szépségkirálynő és Szilágyi Mariann fotómodell.

"Ő lett a feleségem, 1987-ben házasodtunk össze. Két évvel ezelőtt költöztünk le egy Pest környéki kis faluba, Pusztazámorra. Letisztultam... Amióta elköltöztem a szüleimtől, hét lakásban laktam. Eljött az idő, hogy szükségét érezzem egy saját otthonnak, hogy kutyáim legyenek és hogy nyugalom vegyen körül. Most szívesen szüretelek együtt a falubeliekkel, vagy a konyhában mediterrán jellegű ételeket főzök" - nyilatkozta.

Dolly Roll, Flipper Öcsivel

Akkoriban a magánélete rendben volt, zeneileg viszont nem volt épp a csúcson. "A Step megszűnésével két szólólemezem jelent meg. A Homokot szór a szemembe aranylemez lett, míg a Más leszek én pénz híján kevés reklámot kapott. Két éve kényszerpihenőn vagyok... Felkértek, de nem akartam feldolgozáslemezeken közreműködni. Helyette inkább megalapítottam a három volt szépségkirálynőből álló Déjá Vu együttest Sajnos a kocsiban a hőfok soha sem felelt meg a három lány kívánságának. A zenekar feloszlott" - mondta 1995-ben.

2001-ben tért vissza a magyar könnyűzenei életbe, Tedd a szívedre a kezed című albumával. Olyan régi nagy slágerek is szerepelnek a korongon, mint a Bossanova Senorita és a Kolibri Panzió. 2008 októberében alkoholizmusa miatt kialakult súlyos szervi problémái miatt a székesfehérvári Szent György Kórházba vitték, ahol 2008. november 25-én éjjel elhunyt. Kajászón temették el nagyanyja mellé.

Válogatás Flipper Öcsi dalaiból

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 31. 21:32, szombat | Helyi

Kiszagolt csempészáru: vámosok akcióban, repülőtéri fogások (Ep. 314)

BUDAPEST LISZT FERENC NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉR Akik előbb az utas szemét nézik, aztán a csomagját. Egy nap a repülőtéri vámosokkal és pénzügyőrökkel. A kockázatelemzés mindennek alapja.

2024. Augusztus 31. 21:00, szombat | Helyi

Egy új módszer a kistermelők közösségi piacterének kialakítására, Salgótarjánban - szeretné, ha megvalósulna?

SALGÓTARJÁNI KÖZÖSSÉGI NAGYBANI PIAC - A kistermelő és fogyasztó közé - a hagyományos értékesítési rendszerekkel ellentétben - csak egy közvetítő ékelődik be, így a profit java helyben, a termelőnél tud maradni.

2024. Augusztus 31. 20:42, szombat | Helyi

Két millió forintot nyerhet idén a Magyarország 365 fotópályázat nyertese

Meghirdették a Magyarország 365 fotópályázatot, immár hat kategóriában lehet nevezni.

2024. Augusztus 31. 18:33, szombat | Helyi

A második világháború kitörésének emléknapja

A második világháború kitörésének emléknapja szeptember 1. Ezen a napon támadta meg 1939-ben Hitler Lengyelországot.