Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Május 20. 03:00, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ: BERENDI TIBOR

Nyárias idő!

Nyárias idő!

Sok napsütésre számíthatunk.

Szombaton Az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből csak néhol alakulhat ki futó zápor, esetleg zivatar. A keleties szelet sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. Reggel 8 és 14 fok közötti minimumokra van kilátás. Délután a kora nyári időben 24-29 fokot mérhetünk.

Vasárnap is sokat fog sütni a nap, de elszórtan ezen a napon is kialakulhat átmeneti jelleggel futó zápor, esetleg zivatar. Többfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. A csúcsértékek ezen a napon is 24 és 29 fok között alakulhatnak.

Hétfőn is napos-gomolyfelhős időre van kilátás, csak elszórtan alakulhat ki átmeneti jelleggel zápor, zivatar. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Délután 24-28 fokot mutathatnak a hőmérők.

Kedden és szerdán már gyakrabban zavarhatják felhők a napsütést, és időnként záporok, zivatarok több tájegységünkön is előfordulhatnak, nagyobb számban szerdán. Zivatarok környezetében lehetnek erős, akár viharos széllökések, de szerdán nyugaton, északnyugaton zivataroktól függetlenül is élénk, erős lehet az északira, északnyugatira forduló szél. Kedden 24 és 28, szerdán 21 és 28 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Szombaton sem lesz időjárási front felettünk, de a további melegedés hatására a fokozottan érzékenyek körében melegfronti tünetek előfordulhatnak.

Emiatt migrén, dekoncentráltság, tompaság, fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás, esetleg rosszullét továbbra is jelentkezhet, valamint felerősödhetnek a gyulladásos tünetek.

Nehéz nap vár az idősekre és a keringési rendszer betegségeivel élők számára, így ők napközben lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

A napos időben kellemes hő- és komfortérzetre számíthatunk.

11 és 16 óra között az UV-sugárzás az erős, de akár a nagyon erős fokozatot is elérheti, ezért ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Kőris nincs
Nyír nincs
Platán nincs
Tölgy alacsony
Pázsitfűfélék közepes
Eperfafélék alacsony
Fenyőfélék alacsony
Gombák alacsony
Erősödő pollenterhelés

Egyszerre nagyon sok növény virágpora található meg a levegőben, és a következő napokban a pollenterhelés erősödése várható.

Az eperfafélék pollenjei országszerte közepes, helyenként magas, a pázsitfűféléké és a fenyőféléké pedig alacsony-közepes koncentrációban vannak jelen a levegőben.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony tartományban alakul, de helyenként eléri a közepes szintet.

Fotó: Berendi Tibor ( Végre megjött a vár va várt meleg...) Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.