Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Július 06. 04:00, csütörtök | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:VISKÁRDI PÉTER

Nyári idő helyenként záporral, zivatarral!

Nyári idő helyenként záporral, zivatarral!

Változóan napos-felhős időben több tájegységünkön is kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok.

Csütörtökön Felhőszakadással, jégesővel kísért hevesebb viharok elsősorban az ország keleti-északkeleti harmadán fordulhatnak elő. Az északi-északnyugati szél sokfelé élénk, helyenként erős lehet, de a zivatarokat viharos széllökések is kísérhetik. Hajnalra néhol pára, köd képződhet. Reggel 13 és 20, délután 24 és 33 fok között alakulhat a hőmérséklet, az Alföldön mérhetjük a legmagasabb értékeket, de a zivatarokat követően hirtelen visszaeshet a hőmérséklet.

Pénteken kezdetben északon, északkeleten, napközben még a déli tájakon fordulhat elő elszórtan zápor, esetleg zivatar. Ugyanakkor mindenhol kisüt hosszabb-rövidebb időre a nap. Az északias szél többfelé élénk, erős lehet. Délutánra 26 és 31 fok közé melegedhet a levegő.

Szombaton sok napsütésre, igazi strandidőre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék nem várható. Keleten még élénk, néhol erős lehet az északias szél. A legmagasabb hőmérséklet 27 és 32 fok között alakulhat.

Vasárnap és Hétfőn is sok-sok napsütésre van kilátás, csapadék nem valószínű. Ezeken a napokon csak helyenként élénkülhet meg a szél. Vasárnap 28-33, hétfőn már 30-36 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön nem lesz felettünk front, de továbbra is fülledt marad az idő, ami már az egészséges szervezetet is igénybe veheti.

Elsősorban az idősek és a keringési rendszer panaszaival élők veszélyeztetettek, náluk rosszullét, fejfájás, vérnyomás-ingadozás és szívpanaszok is felléphetnek.

Megnyúlhat a reflexidő, kevésbé lehet pihentető az alvás, szédülés, koncentrálási problémák, nehézlégzés is jelentkezhet.

Zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat, így nekik célszerű ezeket az időszakokat zárt térben tölteni.

10 és 16 óra között a naposabb tájakon és időszakokban nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről, illetve ebben az időszakban lehetőleg kerüljük a direkt napfényt.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes

Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék magas
Lórom nincs
Útifű alacsony
Hárs alacsony
Kenderfélék alacsony
Gombák magas
Pázsitfűfélék és csalánfélék

Tart a pázsitfűfélék pollenszezonjának csúcsidőszaka.

Az elkövetkező napokban a pollenterhelés csak a záporok, zivatarok környezetében enyhülhet átmenetileg.

A pázsitfűfélék és csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte közepes-magas tartományban alakulhat.

Közepes szintet érhet még el az útifű, valamint helyenként a szelídgesztenye virágporának mennyisége is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte közepes-magas szintet érhet el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.