Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2013. Június 13. 13:30, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Nógrádi gyerekeket is várnak a csipkeverő táborba Špania Dolinán

Nógrádi gyerekeket is várnak a csipkeverő táborba Špania Dolinán

A festői szépségű szlovákiai településen idén júliusban és augusztusban rendeznek csipkeverő táborokat gyermekeknek, melyre megyénkből is szeretettel várják az érdeklődőket.

Špania Dolina, magyarul Úrvölgy: picinyke és csodálatos falu Szlovákiában, ahol a bányászat és a kézművesség sok száz éves múltja tükröződik vissza.
A Besztercebánya közelében, a Donovaly felé vezető út melletti, síparadicsomok és gyógyfürdők közelében elterülő falucskáról 1254-ben születtek az első feljegyzések, majd Európa egyik legnagyobb rézlelőhelyeként emlegették a bányák 1888-ban történt bezárásáig. Ám Špania Dolinán messze földön híres csipkeverő iskola is működött – melynek hagyományait ma is őrzik a településen.
Úrvölgy mai érintetlenségét, egészséges klímáját, a természet által ajándékozott túraútvonalait, a hegyi emberek kedvességét és egyszerűségét a természetvédelmi területnek nyilvánított faluban az egész év során tapasztalhatjuk. A ma alig kétszáz lakosú Špania Dolina bármennyire is picinyke település, bővelkedik látnivalókban, történelmi emlékekben, nem utolsó sorban pedig programokban.
A falu erdős völgyben helyezkedik el, ahol mintha az idő is megállt volna egy pillanatra. Háborítatlan a csend, itt a szellem és a lélek is megnyugvást talál. A valóban különleges atmoszféra, a valamikori bányász kocsma, a most is működő szatócsbolt, a Klopacka vendégfogadó egykori „bányászosan” (is) berendezett szobái, a kis főtér minden órában egyszer megszólaló, a bányász múltra emlékező zenedoboza, a manapság is csipkeveréssel foglalkozó asszonyok bemutatói minden erre járónak lélekemelő élményt nyújtanak. Talán ezért sem véletlen, hogy a Szlovákia egyik legszebb helyének tartott Špania Dolina élete napjainkban a turizmusra épül.
Ennek keretében januártól decemberig programok egész sora kínál aktív kikapcsolódást minden korosztálynak. Ezek közé tartozik az idén júliusban és augusztusban is sorra kerülő szünidei kézműves tábor, melyekre – akár szervezett csoportokkal – várják a magyarországi 10 év alatti gyermekeket és gyermekes családokat. Az öt naposra tervezett együttlét keretében a nebulók megismerhetik a hagyományos helyi csipkeverés fortélyait, és a foglalkozások keretében textilt, gyapjút, drótot, agyagot, fát és üveget is megmunkálhatnak.
A romantikus környezetben a tábor idején a szülők is jól érezhetik magukat, hiszen kirándulhatnak, pihenhetnek, sőt ők is belekóstolhatnak a kézművességbe.
Az érdeklődők magyar nyelven a tatiana.grofova@gmail.com e-mail címen vagy a +421-905-625-173 címen kérhetnek bővebb tájékoztatást.

Címkék: Špania Dolina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.