Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2012. December 02. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Nógrád megyei roma fiatalokat segítettek, elismerést kaptak

Nógrád megyei roma fiatalokat segítettek, elismerést kaptak

A romák társadalmi integrációjának előmozdítására létrehozott film- és színházi kezdeményezés elismeréseként kapott Aktív Állampolgárságért oklevelet az Egyesült Államok budapesti nagykövetétől

Salamon András filmrendező, Simon Balázs színházi rendező és a Budapesti Kommunikációs Főiskola diákcsoportja.

Az oklevelek átadóján Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet elmondta, a díjat ezúttal olyan társadalmilag érzékeny és elkötelezett személyek kapják, akik a roma fiatalok önbecsülésének és önbizalmának növelését célzó projekteket hívtak életre.
Simon Balázs színházi rendező a Színházat mindenkinek! elnevezésű kezdeményezés révén tette lehetővé mintegy harminchat kisebb település roma fiataljai számára, hogy felfedezzék saját művészi képességeiket, lehetőségeiket. A mintegy háromszáz, 10 és 22 éves kor közötti fiatalt megmozgató projekt keretében színpadi előadásokban és egy nyári alkotótáborban is részt vettek a fiatalok.
A Salamon András filmrendező által 2009-ben útjára indított, kifejezetten roma fiataloknak szánt filmkészítő kurzus keretében a diákok Tíz év múlva címmel forgattak dokumentumfilmet, amelyben bemutatták életüket Nógrád megyében. A résztvevők emellett a Simon Balázs kezdeményezésére született színjátszó tábor életét is megörökítették.
Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége 2012 januárjában indította útjára az aktív állampolgárság elismerését célzó kezdeményezését. Az elmúlt év során az amerikai nagykövet az ország különböző pontjain tett látogatásokat, hogy olyan magyar állampolgároknak és szervezeteknek adja át az Aktív Állampolgárságért oklevelet, akik közösségeik életének megváltoztatására törekednek.

Címkék: roma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 10:45, csütörtök | Helyi

Tíz perc alatt kétszer!!!

Dejtár belterületén rövid idő alatt kétszer is túllépte a megengedett sebességhatárt egy autó vezetője.

2024. Július 18. 08:55, csütörtök | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 18. 08:49, csütörtök | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 18. 08:38, csütörtök | Helyi

Ismét megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord.

Kedden is megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári magyarországi áramfogyasztási rekord derül ki a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.