Városlista
2024. július 22, hétfő - Magdolna

Hírek

2013. Július 20. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Nemzetközi muzsikustábor kezdődik Balassagyarmaton

Nemzetközi muzsikustábor kezdődik Balassagyarmaton

Nemzetközi muzsikustábor kezdődik ma. szombaton Balassagyarmaton, a Zene határok nélkül című esemény a hónap végéig tart - tájékoztatta az MTI-t a rendező Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója.

Ember Csaba elmondta: a balassagyarmati zenei tábor 1987 óta működik, tanárai a magyar zeneoktatás kiemelkedő személyiségei és vendégprofesszorok Európa különböző országaiból.
A muzsikustáborban pályakezdő művészek éppúgy részt vesznek, mint néhány éve zenét tanulók, az oktatás egyénre szabott - tette hozzá.
Idén 80 hallgató vesz részt a táborban tíz országból, köztük Ausztriából, az Egyesült Államokból, Japánból és Spanyolországból, de érkeznek egyéni hangszeres tanulók Erdélyből és a Felvidékről is.
Mint Ember Csaba elmondta, a cél, hogy új tehetségeket fedezzenek fel és segítsék szakmai előrejutásukat. Lehetőséget teremtenek arra, hogy a nem zenei pályára készülő fiatalok is nemzetközileg elismert művészekkel dolgozhassanak együtt, segítik a fiatalok Európai Unión belüli kapcsolatépítését, és megismertetik a résztvevőkkel a palóc kultúra értékeit is.
Idén 13 szakot hirdettek meg, köztük zongora, ének, fuvola, fagott, gitár, kamarazene vagy kórus szakon is tanulhatnak a 7 és 20 év közötti hallgatók. A tanárok között van Szokolay Balázs és Eckhardt Gábor (zongora), Kővári Judit (ének), Klenyán Csaba (klarinét), Banda Ádám és Perényi Eszter (hegedű).
A másfél hét alatt a muzsikustábor tanárai és hallgatói részvételével hangversenyeket rendeznek és megtartják az egyéni hangszeres előadók versenyét is. Koncertet adnak Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban, zenekari estet a vármegyeházán, ahol a Weiner Leó és kortárs magyar zeneszerzők 1945 után született műveiből rendezett verseny győztesei muzsikálnak. Mozart Requiemjét adják elő a nemzetközi muzsikustábor szimfonikus zenekara közreműködésével - mondta Ember Csaba.

Címkék: muzsikus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 22. 06:12, hétfő | Helyi

Móra Ferenc

Móra Ferenc könyveit jó olvasni: az olvasó gyönyörködik, néha együtt izgul a hősökkel, közben mosolyog, bár érzi, hogy tragédiákról van szó. Az olvasó szívébe zárja az írót.

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.