Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2023. Június 09. 01:00, péntek | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ:PAJERSZKI ATTILA

Nem tágít a fülledt, záporos, zivataros idő!

Nem tágít a fülledt, záporos, zivataros idő!

Többfelé záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt időre van kilátás.

Pénteken Helyenként felhőszakadás továbbra is előfordulhat. A szél ismét csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra, reggelre sokfelé pára, köd képződhet. Reggel 12 és 17, délután 21 és 27 fok között alakulhat a hőmérséklet, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Szombaton gyakran zavarhatják gomolyfelhők a napsütést, és továbbra is számítani kell időnként több tájegységünkön záporok, zivatarok kialakulására, néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északi-északkeleti szél helyenként zivataroktól függetlenül is megélénkülhet. Reggelre ismét többfelé képződhet pára, köd. Délután 22-28 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap a napos időszakok mellett még többfelé kialakulhat zápor, zivatar, de délután az északi tájakon már naposabb, szárazabb idő valószínű. Megélénkül, megerősödik az északi-északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 22 és 27 fok között alakulhat.

Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, és csak egy-egy helyen fordulhat elő átmenetileg gyenge zápor. A szeles időben 18 és 24 fok közé melegedhet a levegő. Kedden már többfelé zavarhatják felhők a napsütést, de csak elszórtan alakulhat ki zápor, esetleg zivatar. Veszít erejéből a szél. Délután 18-25 fokot mérhetünk.

Orvosmeteorológia

Pénteken sem lesz felettünk időjárási front, de különféle tünetek továbbra is jelentkezhetnek.

A fülledt idő miatt az arra érzékenyebbeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, esetleg nehézlégzés, légszomj és rosszullét előfordulhat.

Ingadozhat a vérnyomás, valamint előtérbe kerülhetnek a keringési panaszok.

Újabb nehéz nap vár az idősekre, a szívbetegekre, valamint a keringési panaszokkal élőkre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Záporok, zivatarok idején fokozódik a fülledtség, romolhat az asztmások, illetve a légzőszervi megbetegedésekkel élők állapota, így ők ekkor lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

10 és 16 óra között a napos időszakokban az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék közepes

Eperfafélék alacsony
Fenyőfélék alacsony
Csalánfélék közepes
Lórom alacsony
Útifű alacsony
Hárs nincs
Gombák alacsony
Pázsitfűfélék

Magas a pollenterhelés, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben, viszont a következő napokban a csapadékosabb idő hatására valamelyest csökkenhet a terhelés.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte eléri a közepes-magas szintet, a csalánféléké pedig a közepes tartományban alakulhat.

A kültéri allergén gombák spóraszáma általában alacsony-közepes szinten lehet jelen.

Fotó: Pajerszki Attila (Borongós szomú idők jönnek.....) Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 03. 08:15, szombat | Helyi

Szeles idő helyenként futó záporral.

Naposabb és felhősebb tájakkal is találkozhatunk.

2024. Augusztus 03. 08:00, szombat | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Augusztus 02. 15:00, péntek | Helyi

Jogsi a vakáció ideje alatt.

Nyáron sok fiatal célozza meg a jogosítvány megszerzését. A B-kategóriás tanfolyamra már 17-18 évesen beiratkoznak, hogy minél hamarabb kézbe vehessék az engedélyüket. Ez azonban felelősséggel is jár!

2024. Augusztus 02. 08:50, péntek | Helyi

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája.

A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet.