Városlista
2024. augusztus 3, szombat - Hermina

Hírek

2024. Augusztus 03. 08:15, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Szeles idő helyenként futó záporral.

Szeles idő helyenként futó záporral.

Naposabb és felhősebb tájakkal is találkozhatunk.

Szombaton Kezdetben délen és északkeleten fordulhat elő elszórtan futó zápor, zivatar, majd napközben elsősorban északon, északkeleten, valamint nyugaton alakulhatnak ki helyenként záporok, zivatarok. Élénk, erős, egyes tájainkon olykor viharos lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban 14 és 21, délután 24 és 32 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap a napsütést többfelé zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők. Elsősorban a Dunántúlon és a középső tájakon alakulhatnak ki helyenként futó záporok, zivatarok. Még többfelé élénk lesz az északi-északnyugati szél. Reggelre sokfelé felfrissül a levegő, majd délutánra 26 és 32 fok közé melegszik a levegő.

Hétfőn változóan napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Elszórtan északon, északkeleten és nyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérhetik az északnyugati szelet. A csúcshőmérséklet 27 és 33 fok között alakul.

Kedden ésSzerdán sok napsütésre számíthatunk, de kedden északon és északkeleten elszórtan átmeneti jelleggel zápor, esetleg zivatar még kialakulhat. Csak helyenként élénkülhet meg ezeken a napokon a szél. Kedden 27-33, szerdán 29-36 fokot mutathatnak a hőmérők a legmelegebb órákban.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék magas
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony
Üröm alacsony

Gombák magas


Elindult a parlagfű pollenszezonja

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan az alacsony-közepes tartományban van jelen, de helyenként már magas szintet is regisztráltak.

Az előrejelzések alapján a következő napokban a parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja már országos viszonylatban is elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, az Alföldön helyenként pedig már magas koncentrációban is előfordulhat.

A csalánfélék és a kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul.

A pázsitfűfélék, az útifű és a libatopfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja alacsony-közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a magas-nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szombaton időjárási front már nem lesz felettünk, a de távozó hidegfront az érzékenyek körében még okozhat panaszokat.

A záporokkal, zivatarokkal érintett tájakon a fülledtség miatt keringési- és légzőszervi panaszok egyaránt jelentkezhetnek, felerősödhetnek a szívproblémák is, valamint átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, így nekik ezeket az időszakokat érdemes zárt térben tölteni.

A szeles időben fejfájás, ingerlékenység, nyugtalanság és görcsös panaszok is jelentkezhetnek.

Ugyanakkor ingadozhat a vérnyomás, valamint migrén is előfordulhat.

A napos tájakon és időszakokban 10 és 16 óra között erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton kezdetben délen és északkeleten fordulhat elő elszórtan futó zápor, zivatar, majd napközben elsősorban északon, északkeleten, valamint nyugaton alakulhatnak ki helyenként záporok, zivatarok, így az említett tájakon vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban vízátfolyások, viharos széllökések nehezíthetik a közlekedést, valamint hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság.

Zivataroktól függetlenül is sokfelé élénk, erős, egyes tájainkon olykor viharos lesz az északi-északnyugati szél, mely jelentősebb mértékben csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A szeles időben türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk a volán mögött.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 03. 08:44, szombat | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. augusztus hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Augusztus 03. 08:00, szombat | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Augusztus 02. 15:00, péntek | Helyi

Jogsi a vakáció ideje alatt.

Nyáron sok fiatal célozza meg a jogosítvány megszerzését. A B-kategóriás tanfolyamra már 17-18 évesen beiratkoznak, hogy minél hamarabb kézbe vehessék az engedélyüket. Ez azonban felelősséggel is jár!

2024. Augusztus 02. 08:50, péntek | Helyi

Augusztus 20. - A Mákvirág lett idén Magyarország tortája.

A váci Édes Vonal cukrászda cukrásza, Kovács Alfréd Mákvirág nevű, mákos-feketeribizlis-feketeszezámos kreációja nyerte el idén a Magyarország tortája címet.