Városlista
2024. július 26, péntek - Anna, Anikó

Hírek

2023. December 10. 06:00, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Néhány centi hó hullhat.

Néhány centi hó hullhat.

Sokfelé számíthatunk esőre, havas esőre, északon és északkeleten havazásra, hajnalban

Vasárnap Reggel főként a Dunántúlon és délen ónos esőre is. Majd délután nyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, de a Dunától keletre ekkor még többfelé várható eső, havas eső, északon havazás. Egyes tájegységeinken élénk lehet a változó irányú szél. Reggelre helyenként pára, köd képződhet. Hajnalban -6 és 0, napközben -1 és +9 fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton, délnyugaton lesz enyhébb az idő.

Hétfőn sok lesz felettünk a felhő, csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Több tájegységünkön is kialakulhat kisebb eső, zápor, északon havas esőre, átmenetileg havazásra is számítani kell. A hajnali, reggeli órákban több tájegységünkön ónos eső is eshet. A délies szél sokfelé élénk, néhol erős lehet. Északon 0-4, máshol 5-10 fokot mutathatnak napközben a hőmérők.

Kedden a nap első felében országszerte sok napsütésre van kilátás, majd délután délnyugat felől felhők érkeznek a Dunántúl és az Alföld déli része fölé, és ezeken a tájakon a délután második felében és este egyre többfelé elererd az eső. Kezdetben a Dunától keletre elszórt záporok kialakulhatnak, északon reggel ónos eső sem kizárt, majd délután északkeleten néhol lehet még egy-egy futó zápor. A nyugati-délnyugati szél északon, északkeleten élénk, erős lehet. A csúcshőmérséklet 4 és 12 fok között alakulhat.

Szerdán sokfelé esős időre van kilátás. Nem lesz jelentős a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 2 és 9 fok között alakulhat.

Csütörtökön már csak helyenként számíthatunk csapadékra, és több tájegységünkön a nap is előbújhat a felhők közül. A néhol kissé szeles időben 3-9 fokra van kilátás a legmelegebb órákban.

Hójelentés
Bánkút 23 cm
Eplény 90 cm
Kékestető 24 cm
Mátraszentistván 80 cm
Sátoraljaújhely 20 cm
Visegrád 23 cm

Helyenként havazhat

Vasárnap sokfelé számíthatunk esőre, havas esőre, északon és északkeleten havazásra, hajnalban, reggel főként a Dunántúlon és délen ónos esőre is. A havazással érintett tájakon általában csak néhány centiméternyi friss hó hullhat, és csak kevés helyen, elsősorban a magasabb hegyeinkben alakulhat ki 5 cm-t meghaladó friss hótakaró.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kettősfronti hatás várható, emiatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén, keringési panaszok, vérnyomásproblémák, görcsös-, illetve gyulladásos jellegű panaszok, szédülés, rosszullét, fáradékonyság, dekoncentráltság és alvászavar egyaránt jelentkezhet.

A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok.

Felerődöshetnek az ízületi jellegű problémák is.

Megterhelő nap vár a szívbetegekre és az idősekre, így ők lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, a szürke, csapadékos idő többfelé lehangoltságot, kedvtelenséget okozhat.

Öltözzünk melegen, téliesen! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap sokfelé számíthatunk esőre, havas esőre, északon és északkeleten havazásra, hajnalban, reggel főként a Dunántúlon és délen ónos esőre is, emiatt vizes, csúszós, síkos, jeges, illetve latyakos, hókásás, havas útszakaszokra egyaránt számtani kell.

Aki teheti, a hajnali, reggeli órákban az ónos esővel érintett tájakon inkább ne induljon útnak! Reggelre helyenként pára, köd képződhet, mely átmenetileg korlátozott látási viszonyokat okozhat, de a csapadékhullás során is romlanak a látási viszonyok.

Egyes tájegységeinken élénk lehet a változó irányú szél, mely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

A téliessé vált körülmények miatt fordítsunk több időt az indulásra, valamint vezessünk nagyon óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 26. 08:21, péntek | Helyi

Szuper programokkal indult a 33. Tusványos!

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Erdély egyik legszebb táján, Tusnádfürdőn 34 programhelyszínen és rengeteg előadóval várja idén a résztvevőket!

2024. Július 26. 08:15, péntek | Helyi

Napos péntek.

Sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék sehol sem várható.

2024. Július 26. 08:00, péntek | Helyi

Tűzgyújtási tilalom!!!

A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatóak.

2024. Július 26. 06:39, péntek | Helyi

1869. november 17-én adták át a Szuezi-csatornát, a Föld egyik legfontosabb és legforgalmasabb vízi útját

Aktualitásunk, hogy Nasser egyiptomi elnök, 68 éve, 1956. 07. 26-án államosította. A szuezi földszoroson át a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő csatorna ötlete már az ókorban felmerült.