Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2023. November 10. 16:35, péntek | Helyi
Forrás: Infonógrád/zsuffa csaba

NAPONTA HASZNÁLJUK, MÉGSEM TUDJUK, hogy ki találta fel a Post-it-et?

NAPONTA HASZNÁLJUK, MÉGSEM TUDJUK, hogy ki találta fel a Post-it-et?

Egy tanulságos történet - Mindenki ismeri a Post-it-et és azt, hogy mekkora életmentő hatással bír, ha fontos dolgok feljegyzéséről van szó.

Azt azonban kevesen tudják, hogy ki, miért és hogyan találta fel ezt a hasznos eszközt, ezért ma megosztjuk veletek a Post-it kalandos történetét, és azt is, hogy hogyan lett a világ egyik legnépszerűbb irodai terméke.

Különös véletlen

1968-at írtak a naptárak, amikoris egy Dr. Spencer Silver nevű amerikai vegyész és feltaláló, a 3M nevet viselő cég tudósa azzal töltötte mindennapjait, hogy létrehozzon egy szupererős ragasztót, amelyet aztán a légjármű-iparban hasznosíthatnak.

Sikertelenség

A szupererős ragasztó létrehozása sikertelen volt, viszont a folyamat során egy olyan ragasztó anyagot hozott létre, amely amilyen könnyen odatapadt a felületekhez, olyan könnyen eltávolítható volt. Silver meglátta benne a potenciált, ezért 5 éven keresztül próbálta reklámozni a találmányát, ám terve hamar kudarcba fulladt, hiszen mások nem látták a ragasztóban rejlő lehetőségek tárházát.

Fordulópont

Több évnyi sikertelen reklámozás után a 3M egyik mérnöke, Art Fry, aki egy egyházi kórus tagja volt és gyakran elhagyta a könyvjelzőjét meglátta a lehetőséget a termékben, és arra gondolt, kiváló könyvjelző válhatna belőle, hiszen egyáltalán nem hagy nyomot a ragasztott felületen, valamint újrahasznosítható.

Közös munka

Ezután az áttörés után a két tudós karöltve kezdtek el dolgozni a tökéletes keveréken, majd megalkották az első Post-it-et, mely sárga színű volt.

Nem gondolták, de a sárga szín is hozzávezette őket a sikerhez, ugyanis remekül elkülönült a fehér színű papírtól, ezért a vállalat nem csak a technológiát, hanem kanárisárga színét is levédette.

A termék nem örvendett akkora sikernek, mint amilyenre számítottak, ám cégen belül óriási népszerűségre tett szert.

Boise Blitz

1977-et írtak, mikor a cég tesztelésképpen Press’n Peel néven piacra dobta az első termékeket, ám ezek nem arattak nagy sikert a felhasználók körében. Szerencsére akadtak olyanok is, akik hasznosnak találták a papírkákat, ezért végrehajtották az úgynevezett Boise Blitz nevű kampányt, melynek keretein belül ingyen osztogatták a már Post-it nevű termék mintadarabjait Boise városában.

Ezt követően egy közvélemény kutatás keretén belül megkérdezték a fogyasztókat, hogy újra vásárolnák-e a terméket. Mindenki nagy meglepetésére, a megkérdezettek 90%-a igennel felelt a kérdésre.

Siker

Végül 1980-ban kezdték meg a Post-it-ek forgalmazását országszerte, mely akkora sikert aratott, hogy egy évvel később Kanadában és Európában is forgalmazni kezdte őket a 3M.

Napjainkban már közel 4000 féle Post-it terméket számolhatunk, melyek 8 féle méretben, 25 féle színben találhatóak meg a boltok polcain a világ 150 országában.

Ez lett volna a Post-it kalandos története, mely egy újabb bizonyíték arra, hogy soha ne adjuk fel álmainkat, tartsunk ki az elképzeléseink mellett, hiszen a megfelelő kitartással bármely ötletünket megvalósíthatjuk!

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 08:50, vasárnap | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 21. 08:39, vasárnap | Helyi

Pollenhelyzet - Hamarosan kezdődik a parlagfűszezon!!!

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan július utolsó hétvégéjén több helyen is elérheti a tüneteket okozó szintet, az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Közpo

2024. Július 21. 08:26, vasárnap | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 21. 08:15, vasárnap | Helyi

Meleg idő, helyenként zápor, zivatar.

Reggel még keleten, délkeleten eshet, majd napközben sok napsütés várható.