Városlista
2024. július 29, hétfő - Márta

Hírek

2014. Július 16. 07:30, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Műholdas jeladót kapott Picur, az árván maradt gólyafióka

Műholdas jeladót kapott Picur, az árván maradt gólyafióka

Rendhagyó helyszínen, egy rimóci gólyafészek alatt tartott sajtótájékoztatót 2014. július 15-én, kedden a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány.

A Nógrád megyei faluban, a Svájci-Magyar Együttműködési Program által támogatott Északi gólyahír program keretében – melyet a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány bonyolít le – került sor a tavasszal félárván maradt egyik nagyhalászi gólyafióka, a Picur névre keresztelt madár műholdas jeladóval történő ellátására.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az internetes webkamera segítségével már évekkel ezelőtt világhírűvé vált a nagyhalászi gólyafészek, ám az egyik szülőmadár idén tavasszal áramütés következtében elpusztult. Az akkor néhány napos fiókákat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai kimentették, majd azok nevelésében a Nyíregyházi Állatpark és a Hortobágyi Nemzeti Park Górés tanyai repatriáló állomása segített.
Júniusban az Északi gólyahír program keretében Nógrád megyében már javában tartott a gólyagyűrűzés. Az MME munkatársai és önkéntesei úgy döntöttek, megpróbálják adoptáltatni az árván maradt kisgólyákat. A négy nagyhalászi fiókának a szakemberek kiválasztották a legideálisabb fészket, Picur pedig így került Rimócra. Az itteni fészekben az öreg gólyapár elfogadta őt, és mostohatestvéreivel együtt gondozta, etette az árva fiókát.
Ma nagyon sok madárbarát aggódik a nagyhalászi kisgólyák sorsáért. Minden bizonnyal Picur életét is figyelik majd: a műholdas jeladónak köszönhetően a fióka sorsa a kirepülés után is követhető lesz.
A kis gólya eddigi sorsa és a kirepülés utáni élete bemutatja a gólyák életét és a gólyavédelem fontosságát. A fiatal gólyákra egyébként nagyon sok veszély leselkedik. Vajon Picur sikeresen kirepül a fészekből, elvonul és visszatér-e majd? A jelölt gólyát a fészekből történő kirepülés után bárki nyomon követheti www.satellitetracking.eu honlapon, ahol jelenleg is több jeladós gólya mozgása figyelhető meg.
A nagyhalászi gólyamentésről itt tájékozódhat:
http://www.nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu/2014/05/golyamentes-nagyhalaszban-egy-szomoru.html
A rimóci gólyafészek életét és benne Picurt webkamera segítségével is meg lehet figyelni itt: http://golya.mme.hu/golyakamera/rimocstream/

Címkék: gólyafióka

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 28. 10:00, vasárnap | Helyi

Elsőbálozó balatonfüredi lány lett az Anna-bál szépe.

Elsőbálozó balatonfüredi lány, Soós Kriszta Szonja lett a 199. Anna-bál szépe, első udvarhölgye a fővárosi Mihály Angelika, a második udvarhölgye a szintén budapesti Bundschuh Jázmin lett.

2024. Július 28. 09:29, vasárnap | Helyi

Szabad szemmel is látható lesz öt égitest együttállása a nyári égbolton.

Július 30-án hajnali fél négykor szabad szemmel is látható csillagászati jelenséget lehet majd megfigyelni a keleti égbolton, ahol öt égitest.

2024. Július 28. 08:15, vasárnap | Helyi

Kánikulával búcsúzik a hét.

Sok napsütésben lesz részünk, majd délután egy hidegfront hatására nyugat, északnyugat felől felhők érkeznek fölénk, melyekből elsősorban a Dunántúlon és északon fordulhatnak elő elszórtan záporok, zivatarok.

2024. Július 27. 15:21, szombat | Helyi

Egyre népszerűbb az Airbnb – mit kell tudni, ha belevágnál? Jogi tanácsadás szállásadóknak!

Évről évre nő azoknak a külföldi turistáknak a száma, akik hazánkba látogatnak egy hosszabb vagy rövidebb vakáció erejéig. Sokan vannak, akik itt tartózkodásuk idejére