Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Január 23. 10:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd

Mit kell tudni a GYED EXTRÁRÓL?

Mit kell tudni a GYED EXTRÁRÓL?

Kismamáknak, gyermekvállalásra készülőknek, munkáltatóknak ajánljuk a figyelmébe!

A 2014. január 1-jén hatályba lépett „GYED EXTRA” néven ismertté vált törvénnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról Tóth Gábor, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének vezetője adott tájékoztatást.
Az öt alapvető rendelkezés közül talán a legfontosabb, hogy a kisgyermeket nevelő szülő a gyermek 1 éves kora után a gyed folyósítása mellett korlátlan időtartamban visszamehet, illetve elmehet dolgozni. Lényeges, hogy a kedvezmény a 2014. január 1-jét megelőzően született gyermekek szüleire is vonatkozik, tehát
• amennyiben a szülő még nem dolgozik, de gyermeke elmúlt már 1 éves, és 2014. január 1-jét követően szeretne visszamenni, vagy elmenni dolgozni, akkor a munkába állását nem kell bejelentenie a gyed-et folyósító szervnek, csak a munkáltatót kell tájékoztatnia, hogy a munkavégzés mellett a gyed-et igénybe kívánja venni, illetve
• amennyiben a szülő a munkavégzés miatt 2014. január 1-jét megelőzően szüneteltette a gyed folyósítását, akkor a szüneteltetett gyermekgondozási díj továbbfolyósítását kérheti. Ebben az esetben a korábban megállapított gyed-et tovább fogják folyósítani a jogosultsági időből még hátralevő időtartamra, a korábban megállapított összegben.
Például: ha a 2012. szeptember 1-jén született gyermek szülője (aki egyébként a gyermek 2 éves koráig jogosult az ellátásra) 2013. október 1-jétől visszament dolgozni, és emiatt le kellett mondania a gyed-ről, úgy a szülő 2014. január 1-jétől kérheti, hogy részére ismét, azaz továbbfolyósítsák a gyed-et. Ebben az esetben 2014. január 1-jétől a jogosultsági időből még hátralevő időtartamra, jelen esetben 2014. szeptember 1-jéig kapni fogja a gyed-et.
Ha azonban a szülő 2013. október 1-jétől heti 30 órában vállalt munkát, és kérte a gyermek után a gyes-t, akkor 2014. január 1-jétől le kell mondania a gyes-ről, csak akkor tudják részére a gyed-et megállapítani. Munkát azonban már korlátlan időtartamban végezhet.
Fontos, hogy a gyed továbbfolyósítása nem automatikus, azt attól a folyósító szervtől kell kérni, ahonnan – a folyósítás szüneteltetését megelőzően – legutoljára folyósították. Ha az igénylő időközben munkáltatót váltott és a jelenlegi foglalkoztatója társadalombiztosítási kifizetőhelyet működtet, akkor a gyed továbbfolyósítására irányuló kérelmet a jelenlegi foglalkoztatója társadalombiztosítási kifizetőhelyéhez, ennek hiányában a jelenlegi foglalkoztató székhelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervéhez kell benyújtani. Sokak számára kedvező és a gyermekvállalást ösztönző változás, hogy 2014. január 1-jétől a korábban született gyermek után folyósított ellátások és a
2014-ben született gyermek után járó ellátások is egyidejűleg járnak. Ez tehát abban az esetben áll fenn, ha több gyermek van a háztartásban és azok közül legalább egy gyermek 2013. december 31-ét követően született. Az idősebb testvér után járó ellátás továbbra is megilleti a szülőt, arról nem kell lemondania, mint korábban. Több gyermek esetében, akkor folyósíthatóak gyermekenként külön – külön az ellátások, ha az ellátások különböző korú gyermekek után kerülnek megállapításra.
Pl: Ha a biztosított anyának a 2013. február 1-jén született első gyermeke jogán járó gyed folyósítása alatt 2014. január 1-jén (vagy azt követően) megszületik a második gyermeke, akkor az első gyermek jogán gyed-ben részesül, és e mellett a második gyermek jogán terhességi-gyermekágyi segélyt, majd ennek lejárát követően gyed-et kaphat.
A legkisebb gyermek után járó ellátás iránti kérelmet, csak úgy, mint eddig, a foglalkoztatóhoz kell benyújtani.
2013. december 31-ét követően született ikrek után igényelt gyed folyósításának időtartama, a gyed-re való jogosultság lejártát követően, további 1 évvel meghosszabbodik. Ha a biztosított a gyed igénybejelentéskor jelzi, hogy ikrekre tekintettel kéri az ellátást, akkor nem kell külön igényelni, hanem automatikusan 1 évvel meghosszabbodik a jogosultsága.
Ezévtől kiegészül a gyermekgondozási díjra jogosultak köre a felsőoktatási intézmény hallgatóival. Ők az úgynevezett. „diplomás gyed”-re lehetnek jogosultak, mely a gyermek születésének napjától a gyermek 1 éves koráig jár. Diplomás gyed-re az a 2013. december 31-ét követően születetett gyermek édesanyja jogosult, aki – többek között – felsőfokú tanulmányai alatt vagy a tanulmányok megszűnését követő 1 éven belül szül, ha az alábbi 1.)-6.) pontokban felsorolt együttes feltételeknek megfelel:
1.) A biztosítotti jogviszonyhoz kötött, eddig érvényben lévő gyed-re nem jogosult (pl: mert nem biztosított, vagy nem rendelkezik a szükséges előzetes biztosítási idővel).
2.) A gyermeke születését megelőző két éven belül államilag elismert felsőoktatási intézményben magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, azzal, hogy egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe. Két aktív félév megállapításához a gyermek születését megelőző két éven belüli aktív félévekben összesen 300 naptári napi hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni.
3.) A gyermeke a hallgatói jogviszony fennállása alatt vagy a hallgatói jogviszony szünetelését, illetve megszűnését követő 1 éven belül születik.
4.) A gyermeket saját háztartásában neveli.
5.) Magyar állampolgár vagy másik EGT tagállam állampolgára.
6.) A szülés időpontjában rendelkezik magyarországi bejelentett lakóhellyel.
A diplomás gyedre a fentiekben leírt feltételeknek megfelelő vér szerinti apa akkor jogosult, ha a szülő nő meghal, vagy a szülő nő a 2.)-6). pontokban foglalt feltételek valamelyikének nem felel meg és az eddig érvényben lévő gyed-re sem jogosult.
Pl: Az egyetemi hallgató anya 2014. február 10-én szül és a szülés napjától diplomás gyed-re jogosult. A gyermek 2014. június 30-án kikerül az anya háztartásából és 2014. július 1-jétől a gyermek az egyetemi hallgató vérszerinti apja háztartásába kerül. Az apának – amennyiben az 1.)-6.) pontokban felsorolt jogosultsági feltételeknek együttesen megfelel – a diplomás gyed 2014. július 1-jétől a gyermek 1 éves koráig folyósítható.
A szülés napján nem biztosított szülő nő és a vér szerinti apa a kérelmet a lakóhelye szerint illetékes fővárosi, illetve megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervéhez nyújthatja be. Ha a kismama biztosított (dolgozik), akkor a diplomás gyed iránti kérelmét a foglalkoztatójához kell benyújtania.
A foglalkoztató által igénybe vehető szociális hozzájárulás (szocho) kedvezmény is kibővült. Új szabály, hogy a foglalkoztató akkor is jogosult a kedvezmény érvényesítésére, ha gyed-ben részesülő szülőt foglalkoztat. A gyed-ben, gyes-ben, gyet-ben részesülő és három vagy több gyermeket nevelő szülőket foglalkoztató munkáltató a 2013. évi szabályokhoz képest további két évig kap szocho kedvezményt.
Valamennyi új szabály esetén a jogosultsági feltételek és az igénybenyújtással kapcsolatos részletesebb tudnivalók a www.nmkh.hu, www.kormanyhivatal.hu és a www.oep.hu internetes oldalakon, a Gyakorlati Kisokos a gyed extrához című kiadványban találhatók, a benyújtandó nyomtatványok a www.oep.hu / Lakossági oldalak / Letölthető nyomtatványok oldalon érhetők el. Az ellátásokkal kapcsolatban érdeklődők részére az NMKH Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve nyújt további tájékoztatást – ügyfélfogadási időben – az alábbi ügyfélszolgálatain:
• 3100 Salgótarján, Zemlinszky Rezső út 9.
• 2660 Balassagyarmat, 16-os Honvéd út 4.
• 3060 Pásztó, Margit Kórház (csak keddi napokon)
Azoknál a munkáltatóknál, ahol társadalombiztosítási kifizetőhely működik, a kifizetőhelyi ügyintézőktől lehet felvilágosítást kérni.

További cikkeink:
Ízkollázs
Menetrendek
Képeslapküldő
Traffipax

Címkék: Gyed

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:15, szombat | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák