Városlista
2024. november 23, szombat - Kelemen

Hírek

2023. December 03. 23:23, vasárnap | Helyi
Forrás: nlc/web/zsuffa csaba

Miért szeretjük a gombákat - néhány fontos érv, hogy gyakrabban egyél gombát

Miért szeretjük a gombákat - néhány fontos érv, hogy gyakrabban egyél gombát

Lehet, hogy mi nem szeretjük az esős időjárást, de a gombák viszont nagyon is elemükben vannak ilyenkor. Legtöbben szeretjük a gombából készült, ínycsiklandó ételeket,

de nem igazán vagyunk vele tisztában, hogy milyen előnyökkel is jár a gombafogyasztás.

A gombák ugyanis magas vitamin-, antioxidáns- és rosttartalmuknak köszönhetően nagyon kedvező hatással vannak szervezetünkre. Ráadásul hihetetlenül feldobják ételeinket, legyen szó akár egy rizottóról, sült vadhúsról vagy pástétomról.

Egyes kultúrákban a gombákat igazi csodatevőként tarják számon. A gombák rendszertanilag akkor hová is tartoznak?

Nem zöldségek. Nekik ugyanis a növekedéshez nincs szükségük napfényre, csakis nedvességre. A legutóbbi besorolás szerint egy teljesen külön csoportot alkotnak a növényektől és az állatoktól is.

A fehértől a barnáig, a rókagombától a vargányáig nagyon sokféle fajtája létezik, ráadásul mindegyik ehető gombával kitűnő ételeket tudunk elkészíteni.

A gomba:

92%-a víz, zsírtartalma: NULLA, magas vitamin- és ásványianyag-tartalma van.

1. Fogyókúrában kiváló: ha szeretnénk csökkenteni a kalóriabevitelt, mégpedig úgy, hogy ne kelljen egész nap éhezni, akkor a gomba lesz a megoldás. Hihetetlenül alacsony kalóriatartalmával (kb. 100 g/40 kalória) támogatja a fogyást, ráadásul kitűnő energiaforrás is. Elkészítésekor azonban ne vigyük túlzásba a vaj és az olaj használatát!

2. Szelénforrás: a fogyókúra mellett a bőrápolásban is nagy hasznát vehetjük a gombának. Ezt pedig magas szeléntartalmának köszönhetjük. A szelén ugyanis segít megőrizni bőrünk, hajunk és körmeink egészségét.

3. Gyerekvállalásban: ha tervben van a baba, készítsünk párunknak gyakrabban gombás ételt. A gomba ugyanis szuper cinkforrás is. De folsavtartalma is jelentős, emiatt pedig a már a várandósság időszakában lévő kismamáknak ajánlott.

4. Erősíti az immunrendszert: bármilyen évszakban nagy hasznát vesszük egy természetes immunerősítőnek. Ilyenek a gombák is, béta-glükán- és D-vitamin-tartalmuknak hála.

5. Energiaforrás: ha enerváltak és gyakran fáradtak vagyunk, nem kell mást tenni, mint gombát enni. A gomba ugyanis az összes B-vitamin-fajtát tartalmazza, melyek elengedhetetlenek szervezetünk energiatermelése szempontjából.

Ha gombarajongó vagy, biztosan imádni fogod ezt a receptet!

Sertésszűz gombamártással
Hozzávalók:

Sertésszűz

• 800 g sertés szűzpecsenye
• 1 ízlés szerint só
• 1 ízlés szerint bors

Gombamártás
• 100 g vaj
• 4 gerezd fokhagyma
• 150 g gomba (Fehér shimeji)
• 250 g csiperkegomba (Barna)
• 200 g shiitake gomba
• 250 g laskagomba (Sárga)
• 1 ízlés szerint só
• 150 ml fehérbor (száraz)
• 450 ml főzőtejszín
• 1 tk kakukkfű

Elkészítés:
Sertésszűz

A sertésszüzet egy éles kés segítségével tisztítsuk meg a hártyáktól és a zsírosabb részektől.
Sózzuk és borsozzuk meg az egész felületét.
Helyezzük bele a húst a Philips Airfryer XXL Smart forrólevegős sütőbe.
Manuális beállításon süssük 170°C-on 20 percet.
Pihentessük 10 percet mielőtt felvágnánk, hogy szaftos maradjon a hús.

Gombamártás
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd futassuk meg rajta az átpréselt fokhagymát.
Szórjuk bele a felvágott gombákat, és kezdjük el lepirítani őket. Öntsük fel a borral, amit forraljunk vissza.
Miután besűrűsödött öntsük hozzá a tejszínt, sózzuk meg, és adjuk hozzá a kakukkfüvet. Forraljuk tovább pár percig, amíg újra besűrűsödik.
Tálaljuk a szeletekre vágott sertésszűzt a gombamártással.

Csatlakozz népszerű Facebook csoportunkhoz itt:

https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 22. 21:29, péntek | Helyi

Új lehetőségek a civil szervezetek számára Nógrád vármegyében

Videónkon teljes körű információkat adunk a mai Nógrád Vármegyei Civil Központban tartott 2024. év ötödik sajtóreggelijéről.

2024. November 18. 09:03, hétfő | Helyi

Az atombomba egyik atyja - Wigner Jenő története

Az egyetem után apja bőrgyárában kezdett dolgozni Wigner Jenő, az atombomba egyik atyja. 122 éve, 1902. november 17-én született Wigner Jenő Pál (Eugene Paul Wigner) Nobel-díjas magyar származású fizikus,

2024. November 16. 20:33, szombat | Helyi

Csernobil Magyarországon

Csernobil Magyarországon: titkolózás, hazudozás...

2024. November 16. 19:46, szombat | Helyi

Miért a Temu a világ leggonoszabb cége

Mielőtt kommentelsz olvasd el! Ez a videó nem bújtatott reklám a hazai kereskedők irányába, hanem a Temu problémáiról szól.