Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. December 15. 20:22, péntek | Helyi
Forrás: hazipatika/utikalauzanatomiaba/web/zsuffa csaba

Miért nem emlékszünk az álmainkra? EZZEL A MÓDSZERREL EMLÉKEZNI FOGSZ...

Miért nem emlékszünk az álmainkra? EZZEL A MÓDSZERREL EMLÉKEZNI FOGSZ...

Éjszakánként mintegy négy-hat álmot látunk, ezek túlnyomó többsége azonban hamar a feledés homályába vész. Vajon miért felejtünk ilyen könnyen, ha álmokról van szó?

Számos olyan kutatás zajlott az elmúlt évtizedekben, amelyek magyarázattal szolgáltak.

Az elalvást követően 90 perccel jelentkezik az első REM-fázis, amikor szervezetünk a mély alvás után egészen közel kerül az ébrenléti állapotához.

Szemeink a zárt szemhéjak mögött gyors oldalirányú mozgásba kezdenek, innen származik a fázis neve is: angolul rapid eye movement sleep, azaz gyors szemmozgásos alvás.

Agyműködésünk, légzésünk, szívverésünk és vérnyomásunk is gyorsul, emelkedik, a vázizomzat ugyanakkor átmenetileg megbénul, meggátolva ezáltal, hogy álmodva mozogni kezdjünk. Álmaink döntő többségét ugyanis a REM-fázis alatt látjuk, illetve jellemző, hogy ezek az álmok sokkal élénkebbek, mint az egyéb alvásszakaszokban jelentkezők.

Az éjszaka előrehaladtával a REM-fázisok egyre hosszabbá válnak, ezzel együtt egyre hosszabbak az álmok is.

Összességében akár két órát is álmodhatunk egy tipikus nyolcórás éjszakai pihenés során, ami nem kevés, különösen annak tükrében, hogy reggel felébredve gyakran semmire sem emlékszünk mindebből.

Hova tűnnek az álmok?

A rövid és hosszú távú memória működtetésében fontos szerepet játszó hippokampusznak mintegy két percre van szüksége ahhoz, hogy ébredés után a rövid távú emlékezetet „beindítsa”. Így azok tudnak inkább álmaikról beszámolni, akik éjszaka többször és hosszabb időre ébrednek fel. Akiknél ezek csak egy-egy percet meg nem haladó mikroébredések, azok kevésbé képesek az álmaikat felidézni.

Azok emlékeznek inkább az álmaikra, akiknél a külső és a belső információk feldolgozásáért felelős agyi terület ébren és alvás közben is aktívabb az álmaikra rendszerint nem emlékezőkénél. Érdekesség, hogy ők a hangokra is élénkebben reagáltak. Ezzel függhet össze, hogy ők többször ébrednek fel éjszaka és több időt töltenek ébren, mint az álmaikra nem emlékező társaik.

Dr. Ernest Hartmann pszichiáter, az amerikai Tufts Egyetem egykori professzora 2011-ben a Scientific American magazinnak nyilatkozva úgy fogalmazott, elménk általában véve kifejezetten hatékony a kevésbé fontos információk kiszűrésében.

Lényegében gondolataink túlnyomó többségét könnyen elfelejtjük, csupán azok a dolgok rögzülnek tartósan, amelyekre sokat gondolunk vagy érzelmi szempontból jelentősek - legyen szó akár egy megoldandó problémáról, randiról vagy munkahelyi tárgyalásról.

Miközben ezeken a gondolatokon rágódunk, aktiválódik az agy dorzolaterális prefrontális kéregnek nevezett része, beindítva az emlékképződést.

Miközben pedig az álmaink többsége gyorsan elillan, az igazán szép vagy bizarr álmok képesek olyannyira felkelteni az érdeklődésünket, hogy azáltal fokozódjon a dorzolaterális prefrontális kéreg működése.

Minél jelentősebb benyomást kelt egy álom, annál valószínűbb, hogy emlékezni fogunk rá, miután felébredtünk. A többi pedig egész egyszerűen nem elég emlékezetes ahhoz, hogy megmaradjon a fejünkben.

Egyszerű álomfejtés

Az álomfejtésre számos bevett szokás létezik, az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben gyakorolható módszer az álmok lejegyzetelése, vagyis amikor ébredés után azonnal tollat és papírt ragadunk, hogy leírjuk mindazt, amire álmunkból vagy álmainkból emlékszünk.

Ezzel nem csupán az álom részleteit tudjuk sokkal pontosabban feleleveníteni, hanem serkenthetjük álommemóriánkat is.

Ez a tulajdonság fejleszthető, sőt az álomterápia alatt a páciensek nagy többsége arról számolt be, hogy néhány hét után pontosan emlékeznek álmaik részleteire is.

Az álomfejtéshez ugyanis mindenekelőtt ismernünk kell az álmainkat.

A visszatérő álmok kibogozása. Akinek vannak visszatérő álmai, annak érdemes ezekkel az álmokkal kezdeniük a gyakorlatot, ezeket alaposan megvizsgálni és elemezni.

Ha tetszik, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!
😃 InfoNógrád híroldal csoport - KÖZÖSSÉGI OLDAL - Szeretettel várjuk, csatlakozzon olvasóinkhoz!

Weboldal: https://www.infonograd.hu
Facebook oldalaink:
InfoNógrád híroldal csoport: https://www.facebook.com/groups/infonograd
Info Nógrád: https://www.facebook.com/infonograd
Info Nógrád közösség: https://www.facebook.com/InfoNograd.kozosseg
TikTok: https://www.tiktok.com/@infonograd
Instagram: https://www.instagram.com/infonograd_hiroldal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...