Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Január 02. 21:09, kedd | Helyi
Forrás: nlc/euronews/web/zsuffa csaba

Miért fátyolozzák el magukat az arab nők?

Miért fátyolozzák el magukat az arab nők?

Önszántukból öltik magukra a tradicionális viseletet, vagy a hitük kötelezi őket? Az öltözködési kultúráról, a helyi szokásokról, a hagyományokról és a vallásról...

Az abayát a nők büszkén viselik, ezzel is kifejezve identitásukat. Az iszlám vallást követők nagy része tradicionális viseletet hord, elmondásuk szerint egyrészt kényelmi okból, másrészről vallási meggyőződésből.

A nők a hidzsábnak megfelelően öltöznek, ami az iszlámban egyrészről erkölcsösséget, szerénységet jelent, valamint a férfiakkal történő elfogadható kommunikációt. Hidzsábnak nevezik másrészről a fejet, a hajat, és a testet eltakaró fátylakat is, aminek számos fajtája létezik az iszlám kultúrában.

A lányok jellemzően kamaszkortól kezdve viselnek tradicionális ruházatot a nyilvánosság előtt, és mind öltözködés, mind viselkedés terén visszafogottságra nevelik őket.

A legszélesebb körben elfogadott nézet szerint, amint a lányok elérik a pubertás kort, az öltözködésben mellőzniük illik a passzos ruhákat, helyette lenge, az arcon és a kézen kívül a testet elfedő, szerény, konzervatív öltözéket ajánlott előnyben részesíteniük.

Ahány ország, annyiféle értelmezés létezik: van, ahol a kezet és az arcot nem kell takarni, máshol a lábfejet sem kötelező, és létezik olyan felfogás is, ahol a test takarása egyszerűen csak ajánlott, és egyáltalán nem kötelező.

Bizonyos vidékeken azt tartják, hogy a nőknek kell megóvniuk a férfiakat saját esendőségüktől, pontosabban attól, hogy kísértésbe vigyék az idegeneket.

A Korán szerint egyrészről azért ajánlott fátylat viselni, hogy a muszlim nőt felismerjék, másrészről, hogy ne zaklassák idegen férfiak.

Ettől függetlenül a férfiaknak a Korán megtiltja, hogy idegen nőt érintsenek, ha szembe jön velük egy számukra ismeretlen nő, a szemüket le kell sütniük és lehetőség szerint, ha nem szükséges nem szólhatnak hozzájuk.

A nők önként viselik az abayát, egyrészt hagyománytiszteletből, másrészt azért, hogy szépségüket csak a férjük láthassa. Azon férfiak előtt, akik nem tartoznak a nő egyenes ági felmenői közé, nem a leszármazottai és nem is nagybácsik, testvérek, vagy azok fiúgyerekei, továbbá nem az apósuk, fátylat viselnek a nők.

Például a sógor és az unokatestvér előtt abayában mutatkoznak.

A szabályok alkalmazása nem egységes: van, aki még azok előtt is viseli a tradicionális ruhákat, akik előtt nem lenne szükséges, más csak akkor, ha kilép az utcára és van, aki a házában egyáltalán nem fátyolozza el magát, függetlenül attól, hogy ki van jelen.

Nikáb - A kombinált kendő egyaránt fedi az arcot és a fejet is, csak a szemeknek hagyva egy keskeny rest. Egészen a hát közepéig ér, hogy teljesen takarja a nő haját is.

Burka -Leggyakrabban a burkát keverik a nikábbal az európaiak. A burka a teljes testet fedi, tetőtől talpig, beleeértve a fejet is. Míg a nikábon a szemeknél egy keskeny nyílás van, a burka viselői sűrű rácsozatú szöveten keresztül láthatják a külvilágot, ők viszont nem látszódnak.

Csador -a fejkendőnél jóval nagyobb méretű, a teljestestet beboríthatja, de az arc szabadon marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 14:21, kedd | Helyi

Tombolt, lopott, bálba mégsem jutott!

Jármű önkényes elvétele, garázdaság, rongálás és lopás miatt is felelnie kell annak a rimóci lakosnak, akit a napokban fogtak el és vettek őrizetbe a szécsényi rendőrök.

2024. Július 16. 11:00, kedd | Helyi

Legyél te is iskolaőr!

Várjuk a jelentkezőket Nógrád vármegyében.

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.