Városlista
2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2024. Február 25. 08:30, vasárnap | Helyi
Forrás: portfolio/web/zsuffa csaba

Melyik a legnagyobb autós nemzet?

Melyik a legnagyobb autós nemzet?

2020-ban Amerikában 289 millió jármű volt használatban, ez a világ összes járművének mintegy 18 százalékát teszi ki. Logikusan az következhet ebből, hogy az amerikai a leginkább autókedvelő nemzet,

a vonatkozó adatok azonban mást mondanak - van egy ország, ami beelőzi ebben a tekintetben az Egyesült Államokat!

Melyik a legnagyobb autós nemzet?

A Nemzetközi Gépjárműgyártók Szervezete (OICA) szerint az Egyesült Államokban az 1960-as évek óta több mint kétszeresére nőtt a forgalomban lévő autók száma - de hogyan viszonyul mindez a többi országhoz? A lenti sávdiagram a legalább 1 millió lakosú országokat veszi figyelembe és azt mutatja meg, hogy hogyan alakul az ezer főre jutó járművek száma. Mint látható,

ÚJ-ZÉLAND VAN AZ ELSŐ HELYEN, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKAT IS MEGELŐZVE.

Az autók többségét használtan importálják Japánból Új-Zélandra, köszönhetően az 1980-as évek deregulációs hullámának, valamint annak, hogy az ország a jobbkormányos autók egyik fő gyártója.

Már az 1920-as évek óta a személygépkocsi a legpreferáltabb közlekedési megoldás Új-Zéland kis lakossága számára, amely viszonylag nagy területen, zord terepviszonyok között él.

Az alacsony népsűrűségű városi területeken is a személygépkocsi a legkedveltebb közlekedési eszköz. A legnépesebb város Új-Zélandon Auckland, itt ráadásul a magas autótulajdonlási arány a tömegközlekedés egyik legalacsonyabb kihasználtsági arányával párosul a világon, ezen felül csak a főváros, Wellington rendelkezik kiterjedt elővárosi vasúthálózattal.

Az Egyesült Államok lett a második helyezett az 1000 főre jutó járművek tekintetében, az amerikai fogyasztók egyértelműen a teherautókat és a terepjárókat részesítik előnyben - a Ford F-1 sorozat 42 egymást követő évben volt a legkelendőbb jármű Amerikában.

Az európai kontinensen a magas finn autó-arány talán nem meglepő, a lengyel helyezés azonban szemet szúrhat első ránézésre; érdekességként elmondható, hogy míg Lengyelországban az egyik legmagasabb az egy főre jutó járművek száma a kontinensen, eközben itt az egyik legalacsonyabb az elektromos járművek aránya.

Míg a listavezető Norvégiában az összes autó több mint 10 százalékát teszik ki az EV-k, addig Lengyelországban mindössze 0,1 százalékát.

Az Európai Unióban átlagosan a személygépkocsik 0,8 százalékát teszik ki az elektromos járművek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 11:30, péntek | Helyi

Egy bűncselekmény-sorozat vége!!!

Körözés alapján július 17-én fogták el munkatársaink azt a férfit, aki Salgótarjánban és a környező településeken több lopást és gépkocsifeltörést követett el.

2024. Július 19. 08:44, péntek | Helyi

Palóc Búcsú és Folkfesztivál Balassagyarmaton.

A hagyományos palóc búcsút rendezik meg a hétvégén folkfesztivállal színesítve a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton.

2024. Július 19. 08:24, péntek | Helyi

Mérséklődik, de marad a hőségriasztás!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

2024. Július 19. 08:15, péntek | Helyi

Sok napsütés, kevés felhő, folytatódó kánikula.

Hajnalban nyugaton néhol szemerkélhet az eső, majd napközben többnyire a napsütés lesz túlsúlyban.