Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2024. Január 24. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Meleg-, majd hidegfront jön!

Meleg-, majd hidegfront jön!

Reggel, délelőtt meleg-, majd este egy újabb hidegfront érkezik.

Szerdán Többfelé várható eső, zápor, helyenként északon és északkeleten havas eső, havazás előfordulhat, néhol átmenetileg ónos eső eshet. A délnyugati szél többfelé élénk, erős lesz. A csúcshőmérséklet a Dunától keletre 0 és 5, a Dunántúlon 6 és 12 fok között alakul, legmelegebb Sopron környékén lesz.

Csütörtökön szeles nap vár ránk, sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati szél. Több órára kisüt a nap, a gyors felhőátvonulásokból azonban néhol egy-egy futó zápor kialakulhat. Hajnalban -2 és +7, míg napközben 6-12 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pénteken kezdetben sok lesz a napsütés, nyugaton lehet több felhő az égen, itt gyenge eső is előfordulhat. Délután aztán északnyugat felől frontális felhőzet, vele együtt csapadék érkezik, este szinte mindenütt szükség lesz az esernyőkre. Nagyrészt esőre számíthatunk, de északkeleten havas eső, hó is hullhat. A középső országrészben élénk szélre, kora délután 3-9 fokra van kilátás.

Szombaton nagy eltérés lesz az ország két fele között, nyugaton többnyire napos időre készülhetünk, míg keletebbre sok lesz a felhő. Keleten északkeleten hózápor, kisebb havazás is kialakulhat. Szeles időnk lesz, 5 és 10 fok közötti csúcsértékekkel.

Északkeleten havazhat

Mozgalmasnak ígérkezik a szerdai nap, de csak hazánk északkeleti régióiban számíthatunk néhány centis friss hóréteg kialakulására. A határ mentén akár 4-6 centis friss hó is hullhat.

Orvosmeteorológia

Szerdán kettős fronthatásra kell készülnünk: előbb egy meleg-, majd egy hidegfront vonul át felettünk.

Emiatt fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, felerősödhetnek a görcsös panaszok, ízületi fájdalmak is.

Dekoncentráltabbak lehetünk, megnövekedhet reakcióidőnk, emiatt érdemes az utakon is nagyobb követési távolságot tartani.

A szelesebb tájakon élők körében fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, valamint ingerlékenység, nyugtalanság jelentkezhet.

Öltözzünk melegen, téliesen! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket, és ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán többfelé várható csapadék, északkeleten hó, havas eső, néhol ónos eső, másutt eső formájában.

Emiatt hol latyakos, hókásás, hol lefagyott, csúszós, hol esőtől nedves útszakaszokra kell készülnünk.

A délnyugati szél többfelé élénk, erős lesz, ez csökkentheti a járművek menetstabilitását.

Vezessünk óvatosan, tartsunk megfelelő követési távolságot, a kettős fronthatás miatt ugyanis dekoncentráltabbak lehetünk, megnőhet a reakcióidőnk! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 20. 09:00, szombat | Helyi

A 37. muzsikustábort rendezik meg Balassagyarmaton.

A 37. \"Zene határok nélkül\" elnevezésű nemzetközi muzsikustábort rendezik meg a Nógrád vármegyei Balassagyarmaton szombattól július végéig.

2024. Július 20. 08:37, szombat | Helyi

Párizs 2024 - Ferenc pápa: az olimpiai játékok a békét, nem a háborút hirdetik.

Az olimpiai játékok természetüknél fogva a békéről, nem a háborúról szólnak hangoztatta Ferenc pápa Laurent Ulrich párizsi érseknek címzett és pénteken közzétett levelében.

2024. Július 20. 08:25, szombat | Helyi

Együtt kel fel a Hold és a Szaturnusz július 24-én este.

Együtt kel fel a Szaturnusz és a Hold a keleti horizonton, és együtt emelkednek egyre magasabbra; a jelenség szabad szemmel is látható lesz július 24-én este 10 óra után az égbolton.

2024. Július 20. 08:15, szombat | Helyi

Több felhő jön, de marad a kánikula.

Egy légörvény hatására több lesz a felhő fölöttünk.