Városlista
2024. július 23, kedd - Lenke

Hírek

2023. Május 23. 05:00, kedd | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ: BERENDI TIBOR

Meleg idő záporokkal, zivatarokkal!

Meleg idő záporokkal, zivatarokkal!

Napos-gomolyfelhős időre számíthatunk

Kedden Délután északnyugat felől azonban megnövekszik a felhőzet. Záporok, zivatarok a nap második felében több tájegységünkön is előfordulhatnak, az intenzívebb gócokat felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kísérhetik. Északnyugaton a nyugati, délnyugati szél délutántól zivataroktól függetlenül is feltámadhat. A csúcshőmérséklet 25 és 30 fok között alakul, záporokat, zivatarokat követően viszont hirtelen több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

Szerdán főként a Dunától keletre és délen, délnyugaton alakulhat ki többfelé zápor, zivatar. Helyenként ismét lehet felhőszakadás, jégeső. Az északi-északnyugati szél a Dunántúlon és a középső tájakon többfelé élénk, néhol erős lesz, zivatarokat viszont viharos széllökések is kísérhetnek. Kora reggel 11-17, napközben 21 és 27 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön több napsütés várható, szórványos záporok, zivatarok főként a Dunától keletre fordulhatnak elő. Az északias szél főként nyugaton lehet élénk. 23 és 28 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Pénteken a napos-gomoylfelhős időben elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi-északkeleti szél többfelé feltámad, nyugaton és északkeleten erőslökések kísérhetik. Délutánra 23 és 29 fok közé melegszik a levegő.

Szombatra élénk, erős szél kíséretében egy-két fokkal hűvösebb levegő érkezhet.

Orvosmeteorológia

Kedd estig nem érkezik front, marad az átlagosnál pár fokkal melegebb nyári időjárás.

A melegre fokozottan érzékenyek körében továbbra is jelentkezhet migrén, fejfájás, tompaság.

Vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok is előfordulhatnak.

Estétől nyugaton a görcsös panaszok is felerősödhetnek.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, nekik ezeket az időszakokat érdemes zárt térben tölteni.

A sok napsütés jó hatással lesz a hangulatra, közérzetre.

11 és 16 óra között az UV-sugárzás ismét országszerte elérheti a nagyon erős fokozatot, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Pollenjelentés
Kőris nincs
Nyír nincs
Platán nincs
Tölgy alacsony
Pázsitfűfélék közepes
Eperfafélék alacsony
Fenyőfélék alacsony
Gombák alacsony
Erősödő pollenterhelés

Egyszerre nagyon sok növény virágpora található meg a levegőben, és a következő napokban a pollenterhelés erősödése várható.

Az eperfafélék pollenjei országszerte közepes, helyenként magas, a pázsitfűféléké és a fenyőféléké pedig alacsony-közepes koncentrációban vannak jelen a levegőben.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony tartományban alakul, de helyenként eléri a közepes szintet.

Fotó: Berendi Tibor (Kiúszunk a gyerekekkel ebbe a szép időben...) Köszönjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 23. 13:00, kedd | Helyi

Hurrá, nyaralunk!

Tombol a nyár. A vakáció a gyerekeknek még javában tart, sőt, sokan még csak most készülnek a családdal vagy a barátokkal tervezett utazásra. Annak érdekében, hogy a nyaralás egy életre szóló élmény maradjon, kérjük, fogadják meg ta

2024. Július 23. 11:40, kedd | Helyi

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy rétsági gazda ellen.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 78 éves férfi ellen, aki 40 lovat tartott méltatlan körülmények között, több állat el is pusztult - közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség

2024. Július 23. 11:00, kedd | Helyi

Tusványos - Ma kezdődik a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

\"Jobb pályán\" mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismertebb nevén Tusványos.

2024. Július 23. 08:48, kedd | Helyi

Népegészségügyi központ: javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás a várandósoknak.

A magyar védőoltási rendszernek köszönhetően nincs szamárköhögés-járvány, a betegség szórványosan fordul elő, de a várandósoknak javasolt a szamárköhögés elleni emlékeztető oltás.